Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Reģionos \ Sigulda

Siguldas autoosta beidzot pārceļas uz stacijas kompleksu

© F64 Photo Agency

No 17.februāra Siguldas autoosta atradīsies jaunās telpās - dzelzceļa stacijas ēkā Ausekļa ielā 6.

Sestdien, 16.februārī no plkst.10.00 tiks slēgtas biļešu kases autoostā Raiņa ielā 3 un biļetes varēs iegādāties tikai autobusos. Šajā dienā autobusi aties no pieturām, kas atrodas pie līdzšinējās autoostas ēkas Raiņa ielā 3.

Savukārt no svētdienas, 17.februāra Siguldas autoosta savu darbu sāks Ausekļa ielā 6 - dzelzceļa stacijas ēkā, biļetes tirgos stacijas uzgaidāmās zāles autoostas biļešu kasēs un autobusi uzsāks kursēt no pieturvietām jaunajā autoostā, kas izbūvēta blakus dzelzceļa stacijas laukumam. Informācija par autoostas darbu pieejama pa informatīvo tālruni 64107802.

Jau ziņots, ka 2012.gada 1.septembrī tika atklāta rekonstruētā Siguldas dzelzceļa stacija, stacijas laukums un Laimas pulkstenis. Dzelzceļa stacijas ēkas rekonstrukcija un stacijas laukuma labiekārtošana tika uzsākta 2011.gadā un rekonstrukcijas 1.kārtas investīcijas apmērs bija vairāk nekā 860 tūkstošu latu. Rekonstrukcijas otrās kārtas laikā tika izbūvēti autoostai un dzelzceļa stacijas ēkai nepieciešamie piebraucamie ceļi un stāvlaukumi. Kopējās dzelzceļa stacijas ēkas un pieguļošās teritorijas izmaksas sasniedz 1,2 miljonus latu.

Līdz ar stacijas rekonstrukciju, tā kļuvusi par galveno sabiedriskā transporta mītni Siguldā, apvienojot gan dzelzceļa staciju, gan autoostu ar uzgaidāmajām telpām, kā arī ieguvusi vairākas jaunas funkcijas - ēkā atrodas Tūrisma informācijas centrs, Siguldas novada Pašvaldības policija un tirdzniecības telpas.

Dzelzceļa stacijas teritorijā rekonstrukcijas darbi joprojām turpinās uz dzelzceļa perona, kur VAS "Latvijas Dzelzceļš" veic peronu pārbūvi, kas tiks pielāgota jaunajiem vilcieniem, tiks sakārtotas arī gājēju pārejas pār dzelzceļa sliedēm.

Siguldas pirmā dzelzceļa stacija būvēta 1889.gadā, kuru gadu gaitā nomainījušas vēl trīs stacijas. Tagadējā - ceturtā stacija līdz ar palīgēkām un ūdenstorni ir celta 1951.gadā. Ūdenstornim ilgu laiku bijusi nozīmīga funkcija - tajā tika uzglabāta ūdens rezerve tvaika lokomotīvēm līdz tās nomainīja dīzeļlokomotīves. Pēc tam darbība tornī pamazām apstājās, un vairāk nekā trīsdesmit gadus tornis netika izmantots. 2009. gadā tornī tika izveidota mākslas un kultūras telpa "Siguldas tornis", lai rastu vietu dažādu izstāžu rīkošanai, īpaši piesaistot Siguldas novada māksliniekus. Savukārt 2012.gada 1.septembrī, pateicoties pašvaldības investīcijām, tika atklāta rekonstruētā Siguldas dzelzceļa stacija, stacijas laukums un Laimas pulkstenis.

Siguldas dzelzceļa stacijas rekonstrukcija norisinājās ar Eiropas Savienības fonda aktivitātes "Atbalsts novadu pašvaldību kompleksai attīstībai" atbalstu projektam Nr.3DP/3.6.2.1.0/11/IPIA/VRAA/003 "Dzelzceļa stacijas ēkas un stacijas laukuma rekonstrukcija". Projekta realizāciju 407 159 latu apmērā līdzfinansēja ERAF.