Gripas dēļ pārtrauc mācības Rēzeknes 2.vidusskolā

Augstās saslimstības dēļ mācību process pārtraukts Rēzeknes 2.vidusskolā, saslimušo skaits mācību iestādē sasniedzis gandrīz 50% no kopējā audzēkņu skaita.

Rēzeknes pilsētas Izglītības pārvaldes vadītājs Arnolds Drelings informēja, ka Izglītības pārvaldes darbinieki uzmanīgi seko situācijai pilsētas skolās un nepieciešamības gadījumā karantīna var tikt ieviesta arī citās izglītības iestādēs.

Pēc Drelinga teiktā, Rēzeknē ir fiksēti A (H1N1) gripas saslimšanas gadījumi, taču slimnieku skaits pagaidām nav precizēts.

SIA ''Rēzeknes slimnīca'' valdes loceklis Jānis Jukna informē, ka pašreiz gripas karantīna ieviesta arī Rēzeknes slimnīcā. Šajā sakarā ārstniecības iestādē ierobežota pacientu apmeklēšana. Cik no gripas slimniekiem ir inficējušies tieši ar A (H1N1) paveidu, pagaidām vēl nav zināms.

Valsts aģentūra "Latvijas Infektoloģijas centrs" izplatījusi paziņojumu, ka piecās Latvijas pilsētās, tai skaitā arī Rēzeknē, jaunās gripas, dažreiz sauktas par cūku gripu, izplatība sasniegusi epidēmijas robežu.

Latvijas Infektoloģijas centra referente sabiedrisko attiecību jautājumos Liene Johansone informēja, ka dati par Rēzekni ir apkopoti klīniski-epidemioloģisko pētījumu rezultātā, pamatojoties tikai uz simptomiem, bet nevis uz laboratoriski apstiprinātiem datiem. Tādēļ var secināt, ka ne jau katrs gripas slimnieks ir inficējies tieši ar jauno gripu.

Latvijas Infektoloģijas centrs atgādina, ka gripa ir akūta, sevišķi lipīga vīrusu infekcija, kas skar elpceļus un izplatās gaisa pilienu veidā. Izplatītākās gripas pazīmes ir pēkšņs sākums, galvassāpes, drudzis, paaugstināta temperatūra, kaulu laušanas sajūta, aizlikts deguns bez iesnām un sauss, mokošs klepus. Gripas infekcijas avots ir slimais cilvēks. Kad šis cilvēks klepo, runā, šķauda, apkārt veidojas aerosola mākonis, kas satur augstu vīrusu koncentrāciju. Pēc nošķaudīšanās vīrusi var izplatīties pat sešu metru attālumā. Cilvēks inficējas, lietojot priekšmetus vai ieelpojot gaisu, kas satur gripas vīrusu.

Svarīgākais