Ārkārtas situācijas izsludināšanas Rēzeknē nav nepieciešamības

Speciālisti nesaskata pamatu izsludināt ārkārtas situāciju Rēzeknes novada plūdu apdraudētajā teritorijā.

Šodien valdība iepazinās ar ekspertu komisijas ziņojumu par veicamajiem pasākumiem iespējamās plūdu ietekmes samazināšanai Rēzeknes novadā.

No ekspertu komisijas ziņojuma izriet, ka situācija Rēzeknes novadā ir stabila, plūdu risku samazināšanas pasākumi nepārsniedz vietējo institūciju kompetenci un nav nekāda pamata Rēzeknes novada domes šā gada 10.marta Ministru prezidentam adresētajā vēstulē izteiktajam lūgumam izsludināt Rēzeknes novadā ārkārtas situāciju.

Rēzeknes pilsētas civilās aizsardzības komisija operatīvi atrisinājusi jautājumu par Spruktu hidroelektrostacijas (HES) ūdenskrātuves režīmu apstākļos, kad Rāznas ezera hidrotehniskās būves ir daļēji izpostītas un vienas pašas nevar nodrošināt drošu ūdens līmeņa regulēšanu Rāznas ezerā, teikts ziņojumā.

Rāznas ezera hidrotehnisko būvju īpašnieks Ēriks Masteiko ir apņēmies Rāznas ezera hidrotehnisko būvju darbībā ievērot Spruktu HES ekspluatācijas noteikumos ietverto dispečergrafiku, tomēr norāda, ka hidrotehniskajā būvē 2009.gada laikā notikuši deviņi vandalisma akti un būvei nepieciešams remonts.

Rāznas ezera kritiskais ūdens līmenis virs jūras līmeņa ir noteikts 164 metri. Rāznas ezera ūdens līmenim paceļoties līdz atzīmei 164,1 metrs virs jūras līmeņa, tiek appludināts valsts autoceļa Rēzekne-Dagda brauktuves posms, valsts autoceļa Malta-Kaunata brauktuves posms un valsts autoceļa Rītiņi-Markovka-Zosna brauktuves posms.

Uz ziemeļiem no Zosnas ciemata, apmēram 1,5 kilometru garā joslā, ezera krasti ir zemi un pārpurvoti, tāpēc, turpinot celties ūdens līmenim Rāznas ezerā līdz atzīmei 164,2 metri virs jūras līmeņa, ūdens appludina šīs vietas un tālāk nonāk Maltas upē.

Spruktu HES, kas atrodas uz Rēzeknes upes, ūdenskrātuves augstākais uzstādinājuma līmenis ir 158,40 metri virs jūras līmeņa - 25.martā līdz šim līmenim bija vēl 42 centimetri.

Secināts, ka pēc pavasara palu beigšanās nekavējoties jāsāk Rāznas ezera hidrotehniskās būves sakārtošana, lai to varētu pilnvērtīgi ekspluatēt, nodrošinot atbilstošu ūdens līmeņu uzturēšanu, tādēļ Rēzeknes novada Būvvaldei jāizvērtē iemesls, kādēļ tā 2009.gada 27.novembrī atteica plānošanas un arhitektūras uzdevuma izsniegšanu Masteiko, kā arī jāpaskaidro viņam, pie kādu nosacījumu izpildes šādu uzdevumu varētu izsniegt Rāznas ezeru regulējošās hidrobūves rekonstrukcijai, jo tikai sakārtota hidrobūve var nodrošināt ekspluatācijas noteikumos noteikto ūdens līmeņu uzturēšanu, ko nevar panākt tikai ar būvju īpašnieka maiņu.

Kā ziņots, 11.martā Rēzeknes novada dome nosūtīja Dombrovskim vēstuli ar aicinājumu izsludināt ārkārtas situāciju Rēzeknes novada plūdu apdraudētajā teritorijā. Pēc tam ar Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL) rīkojumu tika izveidota ekspertu komisija, lai izstrādātu priekšlikumus par nepieciešamajiem pasākumiem iespējamo plūdu ietekmes mazināšanai Rēzeknes novadā.

Latvijā

Kārtējie trīs miljoni, kas iztērēti valstij neizdevīgi un izšķērdīgi. Zaļais kurss drīzāk izmantots kā aizsegs nepamatotam līdzekļu izlietojumam. Tik skarbi ir Valsts kontroles secinājumi par zemkopības ministrijas e auto uzlādes staciju tīklu. Revidenti materiālus nodevuši tiesībsargiem un Iepirkumu uzraudzības birojam, vēsta "Nekā Personīga".

Svarīgākais