Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Reģionos \ Kuldīga

Sākas festivāls "Dzīres Kuldīgā 2012" par godu pilsētas 770 gadu jubilejai

No šodienas līdz 22.jūlijam Kuldīgā notiks festivāla "Dzīres Kuldīgā 2012" pasākumi, un šogad Kuldīga svin 770.jubileju. Par godu Kuldīgas pilsētas svētkiem no 19.jūlija līdz 22.jūlijam Kuldīgas novada pašvaldība aicinājusi kuldīdzniekus izkārt valsts un pilsētas karogus.

Šodien, svētku pirmajā dienā, Kuldīgas Sv.Annas baznīcā multimediālu koncertuzvedumu Pilsētas dvēsele piedāvās "Igo mūzikas menedžments", bet pilsētas laukumā skatītājus priecēs otrais rok-pop-šlāgeršovs "Pārnovada trellis" ar Kuldīgas novada drosmīgākajiem dziedātājiem, apslēptajiem talantiem un grupu "Imula".

Dzīru atklāšanā - pusstundu pirms pusnakts - jaunajās Kuldīgas estrādes sēdvietās svētku apmeklētāji varēšot varēsiet gremdēties sapņu un fantāzijas pasaulē kopā ar franču ielu teātra grupu "Compagnie des Quidams" izrādē "Erbēra sapnis", kas noslēgsies ar uguņošanu.

Pēc atklāšanas - nakts koncerti Kuldīgas dievnamos un pagalmos, Daces Priedes jaunākās grāmatas "Snieg purpura sniegs" atvēršana un izrāde "Sena teika par Kuldīgas Katrīnu", bet brīvdabas kinoteātrī "Goldingen Cinema" - leģendārās Kuldīgas freskas.

Rīt, 20.jūlijā, pirmo reizi Pilsētas dārzā notiks "Senioru dārza svētki" ar dzīvo mūziku, bet kaulēšanās, jārēšanās, mīlēšanās, pārpratumi un pārsteigumi ies vaļā vienpadsmitos vakarā pilsētas estrādē tieši "Dzīrēm" veidotajā koncertuzvedumā "Tā dzīro Kuldīgā".

Kopā ar Raimondu Paulu, viņa ceremonijorķestri "Miers un Bērziņš", grupu "Lielupe" darbosies populāri aktieri un solisti - Ilona Bagele, Dita Lūriņa, Marija Bērziņa, Indra Burkovska, Madara Botmane, Žoržs Siksna, Niks Matvējevs, Harijs Spanovskis, Jānis Paukštello, Andris Bērziņš, Ivars Kalniņš, Mārtiņš Egliens, Mārcis Maņjakovs, Gundars Grasbergs, Juris Jope un Jurģis Spulenieks.

Tāpat pirmoreiz darbībā varēs redzēt Kuldīgā būvēto mobilo taktisko mūzikas palaišanas platformu vai "orķestropēdu". Viss būs redzams kā uz delnas skatuves kreisajā malā novietotajā ekrānā. Pēc koncerta - zaļumballe.

Savukārt Rātslaukumā piektdienas pievakarē koncertā "Es esmu rīts" uzstāsies Haralds Sīmanis, Ilze Grunte un Andris Grunte, bet turpat vēlāk - senās mūzikas grupa "Scharlatan" no Vācijas.

Arī sestdienu Kuldīgas Kultūras centrs sola pasākumiem bagātu un pārsteigumu pilnu. Tirgošanās pārņems gan Rātslaukumu un Liepājas ielu, kur rosīsies amatnieki, gan 1905.gada parku, kur atradīsiet gardas zivis, gaļu, sierus, maizi un rūpnieciski ražotas preces.

Pilsētas dārzā Viduslaiku tirgus īpašo auru radīs senās mūzikas grupa "Scharlatan" no Vācijas, bērnu koris "Pöial-Liisi" no Igaunijas, Kretingas "Garkāji" no Lietuvas, seno deju grupa "Ballare", cirks "Beztemata", jauniešu teātris "Focus", grupa "Obscurus orbis".

Blakus vietējiem amatniekiem rosīsies amata brāļi no Francijas, Somijas, Igaunijas un Lietuvas. Pagastu ļaudis savedīs uz tirgu to labāko, kas pašu audzēts un darināts.

Kokos sēdēs ne tikai putni, bet arī mūziķi, sola kultūras centrs. Tādā veidā savu prasmi rādīs beļģu grupa "bOOmfanFare".

Visi Alekšupītes pasākumi paredzēti vienā dienā. Plkst.16 sāksies ūdens akcija "Zelta ikrs", bet sešos Alekšupītē dosies ekstrēmie skrējēji un ūdens karnevāla dalībnieki.

"Kuldīgas dzīru" lielais gājiens sāksies plkst.21 vakarā. Pēc tā sagaidīšanas estrādē balli spēlēs grupa "Jūrkant", bet pusnaktī - Dzīru lielais salūts. Citu ritmu cienītājiem - "Stender’s ielas dejas" un citas izklaides.

Svētdienas "Šurumburums visai ģimenei" Pilsētas laukumā sāksies plkst.11. Tad arī būs aplūkojama padomju retro braucamrīku izstāde. Plkst.15 estrādē cīnīsies olmetēji, bet plkst.16 Mākslas namā baudīs Maskavas virtuozu pirmās vijoles Alekseja Lundina sniegumu, savukārt plkst.18 uz "Dzīru" noslēguma koncertu tango ritmos aicina Ilona Bagele un LNO mūziķi.

Pilnu pasākuma programma atrodama vietnē "www.kuldiga.lv".