Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Reģionos \ Dobele

Iespējamas negodīgas konkurences dēļ Dobeles novadā samazinās maršrutu skaitu

Liepājas autobusu parks norāda: atrodot nebūtiskus ieganstus un tehniskas dokumentācijas izpildīšanas nepilnības, Liepājas autobusu parkam (LAP) ir liegta iespēja sniegt sabiedriskā transporta pakalpojumu ar autobusiem Dobeles pārvadājumu tīklā. To apliecina arī LAP aptaujātie nozares eksperti, uzsverot ka nav loģisks un argumentēts pamatojums, kādēļ Zemgales plānošanas reģiona rīkotajā iepirkumu konkursā par uzvarētāju atzīts Dobeles autobusu parks (DAP), norādot, ka tas viss liecina par negodīgas konkurences pazīmēm vai nekompetenci tik specifiskos un resursietilpīgos iepirkumos.

LAP valdes priekšsēdētājs Gundars Kristapsons uzsver: "Esam veikuši atkārtotu iesniegto dokumentu izvērtēšanu, apzinājuši neatkarīgu nozares ekspertu un iepirkumu speciālistu viedokli, kuri arī norāda uz iepirkumu komisijas nepilnvērtīgo darbību, objektīva lēmumu pieņemšanai nepieciešamās informācijas nepieprasīšanu un nevēlēšanos nodrošināt valsts līdzekļu efektīvu izmantošanu. Balstoties uz mūsu pamatoto sūdzību, Iepirkumu uzraudzības birojs šobrīd vērtē Zemgales plānošanas reģiona lēmuma atbilstību normatīviem, kas ietver vienlīdzīgu un taisnīgu attieksmi pret konkursa dalībniekiem."

Jānorāda, ka konkursā piedalījās 3 pretendenti, kur diviem pretendentiem summas bija salīdzinoši līdzīgas, atšķirībā no DAP, taču tika izvēlēts pretendents, kurš ir dārgākais. Līdz ar to valstij būs jāiegulda divreiz vairāk līdzekļu nekā gadījumā, ja izvēlētos kādu no citiem pretendentam. Salīdzinoši LAP pieredze, zināšanas un kompetence ievērojami pārsniedz citu konkursa pretendentu līdzšinējo darbību, piemēram, 2010. gadā LAP noslēdza ar 5,36 mlj. Ls apgrozījumu, kas ir vairāk nekā sešas reizes lielāks nekā DAP veikums šajā periodā.

Interesanti, ka iepirkuma procedūras ietvaros tika pieprasīta papildu informācija, kas nepieciešama komisijai lēmuma pieņemšanai, taču pieprasīts tika tikai nodoma protokols, kas apliecina par autoparka, remontbāzes un automazgātuves atrašanos Dobelē. Iespējams, apzināti netika pieprasīta informācija par aprēķiniem, jo nelielas tehniskas kļūdas dēļ, kas nemaina iesniegto dokumenta būtību, bija iespējams noraidīt LAP piedāvājumu. To apliecina arī LAP piesaistītie speciālisti, norādot, ka šāda veida kļūda nebūtu uzskatāma par faktu, kas apšaubītu pakalpojuma izpildes kvalitāti, jo kopējā aprēķinu summa bija norādīta kā galējā un vienīgā

Citos reģionos, kur notikuši šāda rakstura iepirkumu konkursi, parasti piesaistīti eksperti, kas profesionāli spēj analizēt iesniegto dokumentāciju, izvērtēt un sniegt savu atzinumu, taču šajā gadījumā šāda iespēja netika izmantota. Jāsecina, ka šo faktu kopums gala rezultātā vainagosies ar ievērojamu tarifu kāpumu Dobeles novada iedzīvotājiem, tiks samazināti maršruti šajā reģionā, kā arī notiks valsts budžeta līdzekļu nelietderīga izšķērdēšana.