Nākamgad siltumenerģijas tarifs Daugavpilī varētu samazināties vēl par aptuveni 5%

Nākamgad siltumenerģijas tarifs Daugavpilī varētu samazināties vēl par 4%-5%, norāda pašvaldības AS "Daugavpils siltumtīkli" administrācija.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprinājusi pašvaldības AS "Daugavpils siltumtīkli" koģenerācijas stacijā SC-1 ražojamās siltumenerģijas jauno samazināto tarifu projektu. Tarifi noteikti atkarībā no dabasgāzes tirdzniecības cenas un stāsies spēkā 2010.gada 5.janvārī.

Ja līdz šim pēc vecā tarifa vienas megavatstundas siltumenerģijas ražošanas izmaksas SC-1 bija 26,64 lati, tad pēc jaunā diferencētā tarifa pie pašreizējās gāzes cenas siltumenerģijas ražošanas izmaksas būs 21,20 lati, samazinājums - 20,4%.

Tā kā apkures sezonas laikā SC-1 saražo aptuveni vienu ceturto daļu no visas PAS "Daugavpils siltumtīkli" ražojamās siltumenerģijas, pilsētas kopējais siltumenerģijas tarifa samazinājums varētu būt 4%-5%.

Iedzīvotāji siltumenerģijas tarifa pazeminājumu izjutīs tikai pēc tam, kad Sabiedrisko pakalpojumu regulators būs apstiprinājis jauno kopējo siltumenerģijas tarifu.

Siltumenerģijas tarifa samazinājums SC-1 kļuvis iespējams pateicoties jauna efektīvāka turbīnas ekspluatācijas režīma un diferencēta tarifa ieviešanai. Turpmāk turbīna SC-1 tiks darbināta tikai apkures sezonas laikā. Sakarā ar patērējamās siltumenerģijas samazināšanos no 6 līdz 3,9 megavatiem samazināta arī tās jauda.

Salīdzinājumā ar pagājušās apkures sezonas sākumu šogad apkures tarifi Daugavpilī samazinājušies par 33,1%. Ja pērn, 2008.gada novembrī, siltumenerģijas tarifs Daugavpilī bija 51,04 lati par megavatstundu, tad šā gada novembrī sakarā ar kurināmā - dabasgāzes - cenu kritumu tas samazinājās līdz 34,16 Ls/MWh.

Latvijā

Latvijā patēriņa cenas šogad septembrī salīdzinājumā ar augustu pieauga par 0,3%, bet gada laikā - šogad septembrī salīdzinājumā ar 2023.gada septembri - palielinājās par 1,4%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.