Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Reģionos \ Daugavpils

Daugavpils būvfirma nespēj pabeigt skolu siltināšanu; vairākas skolas ziemā var palikt bez jumta

Daugavpils būvfirma SIA "Svente Holding" nav spējusi savlaicīgi pabeigt desmit pilsētas mācību iestāžu siltināšanu un norēķināties ar apakšuzņēmējiem, aģentūru LETA informēja Daugavpils pilsētas domē. Vairākas Daugavpils skolas ziemā avārijas stāvoklī var palikt bez jumtiem.

"Svente Holding" rīcību, kas nav spējusi savlaicīgi izpildīt savas līgumsaistības attiecībā uz Daugavpils izglītības iestāžu renovācijas projektu īstenošanu. Skolu renovācijas darbi noritējuši ļoti lēni. Dome, ejot pretī celtniekiem, ne vienu vien reizi pagarinājusi būvdarbu beigu termiņus, taču darbi tā arī nav tikuši pabeigti.

Lai rastu risinājumu, februārī, pēc kārtējās situācijas analīzes, Daugavpils dome nolēmusi lauzt līgumu un atteikties no SIA "Svente Holding" pakalpojumiem un izsludinājusi atkārtotu konkursu uz atlikušajiem mācību iestāžu renovācijas darbiem. Rezultātā šos darbus ar diezgan lielu nokavēšanos veiks citas būvfirmas.

Lai arī Daugavpils dome ir norēķinājusies ar SIA "Svente Holding" par izpildītajiem darbiem, minētā būvfirma nav izpildījusi savas saistības pret apakšuzņēmējiem.

SIA "Svente Holding" apakšuzņēmējiem savu rīcību pamatojusi ar to, ka pašvaldība it kā neesot laikā un pilnā apmērā norēķinājusies ar uzņēmumu, tādēļ vairāki apakšuzņēmēji vērsušies domē pēc paskaidrojumiem un palīdzības.

Lai noskaidrotu, cik lielas ir apakšuzņēmēju problēmas un kādu palīdzību var sniegt pašvaldība, Daugavpils pilsētas domē notika pirmajā apakšuzņēmumu darba grupas sanāksme, kurā piedalījās gan domes juristi, gan arī apakšuzņēmumu juristi un pārstāvji, kas nav saņēmuši norēķinus par Eiropas struktūrfondu finansēto izglītības iestāžu siltināšanas projektā sniegtajiem pakalpojumiem.

Sanāksmē secināts, ka vairākumam apakšuzņēmēju ar SIA "Svente holding" ir nodibinātas pastāvīgas juridiskas attiecības un tie neplāno pieprasīt no pašvaldības galvenā piegādātāja parādu atmaksu. Lai atbalstītu uzņēmējus, kas cietuši no SIA "Svente Holding" rīcības, pašvaldība piedāvājusi tiem savu juridisko palīdzību, kā arī sniegusi visu nepieciešamo informāciju.

Sanāksmes gaitā secināts, ka atrisināt radušos problēmu var tikai ar tiesībsargājošo iestāžu palīdzību. Viens no apakšuzņēmējiem SIA "ARS BC" jau vērsusies tiesā ar prasību par parādu piedziņu no SIA "Svente Holding".

Sarunas gaitā noskaidrots, ka SIA "Svente Holding" ir saistības pret uzņēmējiem ne tikai par Eiropas struktūrfondu finansēto izglītības iestāžu siltināšanas projektu. Tā SIA "Glaskek Latgale" paziņoja, ka SIA "Svente Holding" nav norēķinājusies ar uzņēmumu arī par 2010.gadā Vienības nama renovācijas projektā veiktajiem darbiem.

Apakšuzņēmēji uzskata, ka galvenais palīdzības veids, ko var sniegt dome, ir piedāvāt visas finanšu atskaites, kas pierāda to, ka pašvaldība ir norēķinājusies ar galveno pakalpojuma sniedzēju. Ar šīm atskaitēm, uzņēmēji ir apņēmušies vērsties tiesā, lai piedzītu parādus no SIA "Svente Holding".

Nākamā darba grupas sanāksme paredzēta nākamnedēļ.