Par parādiem Daugavpilī nedēļas beigās, iespējams, atslēgs luksoforus

Tā kā pašvaldība pēdējos mēnešus nav pildījusi savas saistības pret SIA "CKD D", firma, kas atbildīga par luksoforu darbības nodrošināšanu, piedraudējusi nedēļas nogalē, 3.oktobrī, Daugavpilī atslēgt luksoforus.

SIA "CKD D" valdes loceklis Vjačeslavs Krankalns aģentūrai LETA pastāstīja, ka pašvaldības parāds firmai par sniegtajiem pakalpojumiem - luksoforu darbības nodrošināšanu, ielu seguma avārijas remontu, labiekārtošanas darbiem, ceļa zīmju uzstādīšanu un remontu - sasniedzis 137 900 latu.

Daugavpils domes līdzšinējā vadība piedāvājusi SIA "CKD D" lauzt starp pašvaldību un firmu noslēgto līgumu, nenorādot iemeslus šādai rīcībai. SIA "CKD D" juristi, izvērtējot situāciju, konstatējuši, ka firma savas saistības attiecībā pret pašvaldību ir godprātīgi pildījusi, tādēļ lauzt līgumu atteikusies.

Pēc atteikuma lauzt līgumu saņemšanas pašvaldība pārtraukusi norēķināties par firmas sniegtajiem pakalpojumiem.

Tādējādi uzņēmumam radušās nopietnas problēmas izmaksāt strādājošajiem darba algu, norēķināties par elektroenerģiju, ko darbības laikā patērē luksofori.

Kāpēc Daugavpils domes vadība ar tās priekšsēdētāju Rihardu Eigimu (LSDSP) vadībā nolēmusi lauzt starp pašvaldību un firmu noslēgto līgumu, SIA "CKD D" vadībai nav paskaidrots. Krankalns pieļauj iespēju, ka tādā veidā pašvaldības vadība pasūtījumu vēlējusies atdot kādai no pašu lobētajām firmām.

Lai nepasliktinātu uzņēmuma jau tā sarežģīto finansiālo situāciju, nolemts pabrīdināt Daugavpils iedzīvotājus par iespējamo luksoforu darbības pārtraukšanu nedēļas nogalē.

Pēc Daugavpils domē notikušās vadības maiņas, kad Eigimu mēra krēslā nomainīja Jānis Lāčplēsis (LPP/LC), pašvaldība pamazām sākusi pildīt savas saistības pret firmu, pārskaitot tai pirmos 10 000 latu. Šie līdzekļi izlietoti norēķiniem par patērēto elektroenerģiju. Ja šī tendence saglabāsies un pašvaldība turpinās norēķināties ar firmu par izpildītajiem darbiem, Krankalns pieļāva iespēju, ka nedēļas beigās luksofori Daugavpilī tomēr netiks atslēgti.

Izvairīties no maksātnespējas šajā laikā SIA "CKD D" ļāvis tas, ka bez pašvaldības firmai ir arī citi pasūtītāji.

SIA "CKD D" darbojas kopš 1991.gada un sniedz pakalpojumus visā Latgalē. Firmas gada apgrozījums ir aptuveni 1,5 miljoni latu.

Latvijā

Latvijā patēriņa cenas šogad septembrī salīdzinājumā ar augustu pieauga par 0,3%, bet gada laikā - šogad septembrī salīdzinājumā ar 2023.gada septembri - palielinājās par 1,4%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.