Daugavpils novadā palu ūdeņi no ārpasaules nošķīruši 12 dzīvojamās mājas

Daugavpils novadā Nīcgales un Aizupes ciemos Daugavas palu ūdeņi no ārpasaules nošķīruši attiecīgi septiņas un piecas dzīvojamās mājas, kurās dzīvo kopumā 16 cilvēki. Cilvēkiem briesmas pagaidām nedraud.

Daugavpils novada pašvaldības izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts aģentūru LETA informēja, ka patlaban Daugavpils novadā ir applūduši 400-500 hektāru zemes jeb aptuveni 30% no palu draudiem pakļauto teritoriju.

Kopumā Daugavpils novadā applūšanas draudiem ir pakļauta teritorija 5649 hektāru platībā, tajā atrodas 169 mājas un 1245 vasarnīcas, kurās dzīvo 335 cilvēki. Applūšanas draudiem pakļautajās teritorijās uzturas arī 162 mājlopi. Visi applūšanas draudiem pakļautajās teritorijās dzīvojošie cilvēki ir brīdināti par rīcību plūdu draudu situācijā.

Applūšanas draudiem pakļautajās Daugavpils novada teritorijās - Nīcgales, Līksnas, Sventes, Laucesas, Kalkūnes un Tabores pagastos - izveidotas un ar nepieciešamo inventāru nodrošinātas arī glābšanas komandas pa pieciem sešiem cilvēkiem.

Vietējās pašvaldības rīcībā plūdu gadījumam ir četras parastās un četras motorlaivas, kā arī avārijas darbiem nepieciešamais inventārs. Vēl 21 laiva ir privātpersonu rīcībā.

Patlaban ūdens līmenis Daugavā Daugavpils novada teritorijā sasniedzis 6,4 metrus.

Jau ziņots, ka Jēkabpils novada Dunavas pagastā no ārpasaules varētu tikt nošķirtas vēl 42 dzīvojamās mājas, kurās dzīvo 79 pieaugušie un 23 bērni.

Jēkabpils novada domes izpilddirektors Jānis Subatiņš aģentūrai LETA paskaidroja, ka tas varētu notikt, ja palu ūdeņi appludinās valsts ceļu posmā Dunava-Cukuriņi.

Latvijā

Lai uzlabotu drošību lidmašīnās un nedisciplinētus pasažierus par veiktajiem pārkāpumiem gaisa kuģī varētu saukt pie atbildības, neatkarīgi no valsts jurisdikcijas, Saeima ceturtdien, 3.oktobrī, konceptuāli atbalstīja likumprojektu, ar kuru paredzēts ratificēt protokolu par grozījumiem Konvencijā par noziegumiem un dažām citām nelikumīgām darbībām, kas izdarītas gaisa kuģos.

Svarīgākais