Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Reģionos \ Daugavpils

Baltkrievija sola visus četrasu tramvajus Daugavpilij piegādāt līdz Ziemassvētkiem

Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansētajā projektā visi četrasu tramvaji Daugavpilij tiks piegādāti līdz Ziemassvētkiem, atsaucoties uz Baltkrievijas ģenerālkonsulu Daugavpilī Viktoru Geisiku, aģentūru LETA informēja Daugavpils pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Savukārt četrus sešasu tramvajus ar zemo grīdu Baltkrievijas tramvaju ražotājs "Belkomunmaš" Daugavpilij paredzējis piegādāt 2014.gada pirmajā kvartālā.

"Līgums par tramvaju piegādi ar grūtībām, bet tiek realizēts. Traucē tas, ka baltkrievu speciālisti neprot strādāt pēc Eiropas Savienības (ES) prasībām. Patlaban 90% jautājumu, kas saistās ar līguma izpildi, ir atrisināti," uzsvēris Geisiks.

Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis (Latgales partija) pašvaldības vārdā izteicis pateicību Baltkrievijas diplomātiem par palīdzību pilsētai realizēt līgumu un darbu, kas būtu jāveic tramvaju iepirkuma konkursā uzvarējušajai Baltkrievijas-Latvijas piegādātāju apvienība "Belkomunmaš" un "Agmen Consulting Bureau".

Jau ziņots, ka piegādātāju apvienība līdz šim vairākas reizes iekavējusi tramvaju piegādes datumus. Pirmais jaunais Baltkrievijas uzņēmumā "Belkomunmaš" ražotais tramvaja vagons, kas iegādāts par Eiropas Savienības (ES) līdzekļiem, Daugavpilī, ''Tramvaju uzņēmuma'' depo, uz sliedēm tika uzlikts tikai 26.septembrī.

Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Pēteris Dzalbe aģentūrai LETA iepriekš atzina, ka ERAF finansētā projekta ietvaros Daugavpils "Tramvaju uzņēmumam" piegādātais pirmais Baltkrievijā ražotais tramvajs ir morāli novecojis.

Termiņš, kurā piegādātāju apvienībai "Belkomunmaš" un "Agmen Consulting Bureau" bija jāpiegādā Daugavpilij 12 četrasu un sešasu vagoni, beidzās 21.oktobrī. Patlaban kavējuma naudās ir iekrājušies vairāk nekā 30 000 latu.

4 614 312 latu bez pievienotās vērtības nodokļa vērto līgumu par 12 četrasu un sešasu tramvaju piegādi, darbinieku apmācību iekārtu lietošanā un apkopes veikšanā Daugavpils AS "Tramvaju uzņēmums" un piegādātāju apvienība "Belkomunmaš" un "Agmen Consulting Bureau" noslēdza šī gada martā.

Tramvaju iegāde paredzēta ERAF finansētajā Daugavpils tramvaju transporta infrastruktūras renovācijas projektā, kas paredz investēt Daugavpils sabiedriskā transporta attīstībā vairāk nekā 11 miljonus latu. Par minētajiem līdzekļiem paredzēts rekonstruēt arī 6,2 kilometrus tramvaju līniju 18.novembra ielas posmā no Vienības līdz Valkas ielai, desmit pārbrauktuves, 13 pieturvietas un atsevišķas pārveidošanas apakšstacijas.

Projekta gaitā plānots novērst arī patlaban pastāvošās problēmas ar kontakttīklu stiprinājumiem pie ēku sienām, kas rada neērtības iedzīvotajiem un ēku īpašniekiem tramvaju līniju zonā. Sliežu ceļa rekonstrukcijas gaitā plānots izmantot bezšuvju sliežu tehnoloģiju, kas ievērojami samazinās trokšņu un vibrācijas līmeni.

Projekts tiek īstenots programmas "Infrastruktūra un pakalpojumi" aktivitātē "Publiskais transports ārpus Rīgas". No projekta attiecināmajām izmaksām - 8 456 216 latiem - 83,11% līdzfinansē ERAF, bet privātais finansējums ir 16,89%.