Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Reģionos \ Aizkraukle

Aizkrauklē viens pašvaldības policists braukās ar elektromobili

Aizkraukles novada pašvaldība ir iecerējusi izveidot savu pašvaldības policiju, kurā sākotnēji strādās tikai viens cilvēks. Pašvaldībā jau ir apstiprināts pašvaldības policijas nolikums, bet šīs struktūras vajadzībām plānots iegādāties elektromobili.

Par savu policistu Aizkraukles pašvaldībā tika prātots jau sen, taču līdz šim gan Valsts policijas tieša klātbūtne Aizkraukles pilsētā, gan pašvaldības policijai nepieciešamo līdzekļu aprēķins domi atturēja no tās izveidošanas. Saņemot arvien vairāk iedzīvotāju iebildumu, ka nepietiekami tiek kontrolēta domes saistošo noteikumu ievērošana, noteikumu pārkāpēji ne vienmēr tiek sodīti, kā arī citus jautājumus, kas nav valsts policijas kompetencē, dome nolēmusi šādu amata vienību izveidot.

Marta beigās Aizkraukles novada domes sēdē tika nolemts izveidot Aizkraukles novada pašvaldības policiju ar vienu amata vienību - pašvaldības policijas inspektoru - un tika apstiprināts Aizkraukles novada pašvaldības policijas nolikums. Pēc nolikuma akceptēšanas šādus dienestus uzraugošajās instancēs pašvaldība aicinās pretendentus pieteikties vakantajam amatam. Nolikumu pašvaldība iesniegusi saskaņošanai Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijā.

Nolikumā noteikts, ka pašvaldības policija būs apbruņota, militarizēta pašvaldības institūcija sabiedriskās kārtības uzturēšanai un tiesībaizsardzībai, kas savas kompetences ietvaros darbosies Aizkraukles novada administratīvajā teritorijā un būs pakļauta novada pašvaldībai, darba organizācijas jautājumos sadarbosies ar Valsts policijas iestādēm un citām institūcijām.

Policijas darbinieka pienākumos būs kontrolēt domes apstiprināto saistošo noteikumu ievērošanu, par kuru pārkāpšanu paredzēta administratīvā atbildība, uzlikt un piedzīt naudas sodu par šo noteikumu pārkāpšanu, savas kompetences ietvaros novērst un pārtraukt sabiedriskās kārtības pārkāpumus, ja nepieciešams, sadarbojoties ar valsts policiju.

Tāpat pašvaldības policistam vajadzēs veikt preventīvos pasākumus likumpārkāpumu novēršanā, ja ar saviem spēkiem nav iespējams novērst likumpārkāpumu veicinošos apstākļus, informēt par tiem pašvaldību vai tās uzdevumā attiecīgās kompetentās institūcijas un sadarboties ar tām šo apstākļu novēršanā.

Tāpat viņa pienākumos paredzēts sniegt neatliekamo palīdzību personām, kuras cietušas likumpārkāpuma rezultātā, nelaimes gadījumā vai atrodas bezpalīdzības stāvoklī, kā arī sniegt neatliekamo palīdzību nepilngadīgām personām, kuras palikušas bez vecāku vai aizbildņu uzraudzības, līdz viņu nodošanai attiecīgām institūcijām, kā arī veikt citus uzdevumus.

Saistībā ar šīs struktūras izveidi Aizkraukles novada dome nolēma piedalīties Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta projektu konkursā ar mērķi iegādāties elektromobili. Projekta "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana, iegādājoties jaunu, rūpnieciski ražotu elektromobili" kopējās izmaksas ir 25 611 eiro, un projekta apstiprināšanas gadījumā tā ieviešanai dome paredzējusi nodrošināt pašvaldības līdzfinansējumu 7686 eiro.

Ja atbalsts elektromobiļa iegādei tiks saņemts, jauno braucamo nodos jaunizveidotās pašvaldības policijas darbinieka rīcībā.