Zemnieki aicina Pavļutu veicināt kooperācijas attīstību

Biedrības "Zemnieku saeima" un Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) vadība šodien tikšanās laikā ar ekonomikas ministru Danielu Pavļutu akcentēja nepieciešamību veicināt kooperatīvu kustības attīstību, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja biedrības pārstāvji.

Tikšanās dalībnieki vienojās, ka, rūpīgi izvērtējot visus riskus un iespējas, sadarbībā ar Konkurences padomi tiks organizētas turpmākas diskusijas un darbs pie nozares konkurences situāciju regulējošo normatīvo aktu izmaiņām, lai lauksaimnieku kooperatīviem ļautu veiksmīgi attīstīties un tam netiktu radīti nepamatoti šķēršļi.

Tikšanās laikā tika pārrunāta arī situācija biodegvielu ražošanas nozarē. "Zemnieku saeima" pauda viedokli, ka tiešas subsīdijas no valsts budžeta nav risinājums nozares turpmākai darbībai un attīstībai. Lauksaimnieku organizāciju pārstāvji uzsvēra, ka lauksaimniecības produkcijas noietam biodegvielu ražotāji nedod būtisku pienesumu, turklāt tiešas valsts subsīdijas vienai nozarei nav ilgtspējīgs risinājums attiecībā pret citām nozarēm.

"Vienmēr esam bijuši par pievienotās vērtības radīšanu un saražotās produkcijas pārstrādes attīstību Latvijā. Taču attīstībai jābūt balstītai uz ekonomikas pamatiem, nevis tikai uz valsts subsīdijām. Uzskatām, ka jāveicina biodegvielas patēriņš valstī, tādējādi atbalstot ražotājus. Piemēram, varētu aicināt "Rīgas satiksmi", līdzīgi kā daudzās Eiropas valstīs, kļūt "zaļākai" un sabiedriskajā transportā vairāk izmanot biodegvielu," ministram sacīja "Zemnieku saeimas" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Savukārt Pavļuts atzina, ka lauksaimniecība jau vēsturiski ir Latvijas ekonomikai svarīga nozare, tāpēc apsveicami, ka lauksaimniecības uzņēmumi domā par attīstību, kā uzlabot produktivitāti un konkurētspēju.

"Tikšanās apliecināja, ka Ekonomikas ministrija un lauksaimnieki raugās vienā virzienā - ekonomiskajā loģikā balstīta uzņēmējdarbība, kas spēj konkurēt gan pašmāju, gan ārvalstu tirgos. Valstij savukārt jārūpējas, lai atbilstoši godīgas konkurences un vienlīdzīgu spēles nosacījumu principiem nebūtu nevajadzīgu un lieku šķēršļu uzņēmējdarbības attīstībai," norādīja ministrs.

Ņemot vērā, ka "Zemnieku saeimā" un kooperatīvu asociācijā ietilpstošie uzņēmēji pārstāv gan izejvielu ražotāju, gan patērētāju pusi, lauksaimnieki un ministrs vienojās, ka turpmākajās sarunās par biodegvielu ražošanas nozares attīstību tiks aicināti piedalīties arī "Zemnieku saeimas" pārstāvji.

"Zemnieku saeima" apvieno vairāk nekā 900 biedrus. Organizācijas mērķis ir aizstāvēt biedru intereses, aktīvi iesaistoties likumdošanas veidošanas un pilnveidošanas procesos.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija dibināta 2002.gada 12.aprīlī. Patlaban tajā apvienojušies 55 dažādu nozaru lauksaimniecības kooperatīvi, tostarp "Latraps", "Vidzemes agroekonomiskā kooperatīvā sabiedrība", "Piena ceļš" un "Trikāta KS".

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.