Bankas nesaskata vajadzību atjaunot filiāļu darbību Latvijas mazpilsētās

© Kaspars Krafts / F64

Banku filiāles mazpilsētās kļuvušas par retu parādību – vairākas bankas pēdējo gadu laikā pieņēmušas lēmumu savas pārstāvniecības reģionos slēgt. Iedzīvotāji par to ir saniknoti, paužot uzskatu, ka bankas pakalpojumi nu kļuvuši nepieejamāki.

Arī Latvijas Banka uzskata, ka filiālēm reģionos ir jāatgriežas, un šādu nostāju paudusi arī Saeimā, tikmēr Latvijas lielākās bankas tam jēgu nesaredz, vēsta “360TV ZIŅneši”.

Par to, ka reiz banku filiāles bija teju ikkatrā pilsētā, vairs liecina tikai cilvēku atmiņas un šur tur arī kāds padilis bankas uzraksts. Pēdējo desmit gadu laikā filiāļu skaits Latvijā sarucis par 80 procentiem un šobrīd klātienē klienti tiek pieņemti vien dažās pilsētās, kas nozīmē, ka nepieciešamības gadījumā jāmēro ceļš pat uz citu novadu.

Šobrīd bankas iegulda lielas finanses digitālajos rīkos, lai aptuveni 95 procentus pakalpojumu varētu veikt internetā. Savukārt filiāles tikšot saglabātas reģionu centros - lielākajās Latvijas pilsētās. Taču trešdaļa banku klientu aptaujās norādījusi, ka pakalpojumu pieejamība tik un tā ir nepietiekama.

“Protams, ka katrā viensētā banku pakalpojumu klātienē nodrošināt nav iespējams, tāpēc fokusējamies uz iedzīvotāju centriem. Savukārt tajos centros, kur iedzīvotāju plūsma nav tik liela, tad šeit runājam par to, ka tas varētu būt nevis patstāvīgs pakalpojums, bet, piemēram, pēc iepriekšēja pieraksta vai daļēji attālināti,” komentē Ilze Posuma, Latvijas Bankas padomes locekle.

Bankas uzsver, ka 50% gadījumu, kad klients zvana pieteikt vizīti klātienē, izrādās, ka pakalpojumu var saņemt attālināti. Tā, piemēram, viens no pieprasītākajiem, ir jaunas maksājumu kartes saņemšana filiālē, taču to jau gadiem var saņemt arī savā pastkastītē. Tāpēc vienmēr pirms došanās uz banku, ieteicams noskaidrot - varbūt jūsu nepieciešamo darījumu var veikt arī attālināti.

Svarīgākais