Saeimas priekšsēdētāja dosies vizītē uz plūdu skarto Jelgavas novadu

© Dmitrijs Suļžics / F64

Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS) ceturtdien, 15.augustā, apmeklēs plūdu skarto Jelgavas novadu un viesosies Jelgavā, aģentūru LETA informēja Mieriņas palīdze Paula Salmiņa.

Jelgavas novadā Mieriņai paredzēts plūdu skarto vietu apmeklējums un tikšanās ar novada domes priekšsēdētāja vietnieci Ilzi Vītolu (LZS).

Savukārt pēc tam Saeimas priekšsēdētāja tiksies ar Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētāju Andri Rāviņu (ZZS) un apmeklēs Jelgavas Valsts ģimnāziju un Jelgavas pašvaldības operatīvo informācijas centru.

16. augustā Mieriņa apmeklēs Jūrmalas valstspilsētu, lai iepazītos ar plūdu skartajām teritorijām un tiktos ar domes priekšsēdētāju.

Saeimas priekšsēdētāja norāda, ka identificētas vairākas problēmas ar kurām saskaras pašvaldības.

Prioritāri, nepieciešama normatīvo aktu pilnveidošana, lai teritoriju hidroloģiskās problēmas varētu risināt pārresoriski, neatkarīgi no tā vai teritorija atrodas pilsētā vai laukos, vai ir izveidota meliorācijas sistēma, vai apdraudējumi rodas plūdu vai lietus ūdeņu rezultātā.

Esot nepieciešams veikt izmaiņas Meliorācijas likumā, lai nodrošinātu vienkāršotu iespēju pašvaldībām reģistrēt meliorācijas sistēmas kadastrā bez papildus inventarizācijas lietu izstrādes.

Mieriņa uzskata, ka nepieciešamas noteikt kārtību, kādā pašvaldības var operatīvi veikt meliorācijas vai citas hidroloģiskā režīma nodrošināšanas sistēmas sakārtošanu ārkārtas situācijās neatkarīgi no īpašuma tiesību veidā.

Papildus tam, valdībai esot nepieciešams veikt grozījumus noteikumos, kas ierobežotu iespējas veidot neatbilstoša parametra cauretakas.

Kā norāda Saeimas priekšsēdētāja, būtiskas izmaiņas ievieš arī klimata pārmaiņas, laikapstākļiem kļūstot mazāk paredzamiem - sausuma periodi, kas mijas ar īslaicīgām, bet spēcīgām lietavām, kas rada postījumus.

Mieriņa arī uzskata, ka nepieciešams veicināt Eiropas Savienības (ES) atbalsta pieejamību hidroloģiskā režīma infrastruktūras, tajā skaitā arī meliorācijas uzturēšanai, attīstībai lauku teritorijās un pilsētās, izmantojot jaunus, inovatīvus un pilsētvidei piemērotus risinājumus.

Kā ziņots, Jūlija beigās Jūrmala, Jelgavas novads un Jelgava pamatīgi cieta vētrā un lietavās.

Svarīgākais