Jelgavas novada iedzīvotājus aicina būt gatavībā evakuēties [papildināts]

© Aivars Ķesteris / F64

Ceļoties ūdens līmenim Svētē, applūst zemākās vietas Jelgavas novadā un Jelgavā, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībās.

Svētes upē pie Ūziņiem ūdenslīmenis paaugstinājies par 278 cm.

Svētes pagasta pārvalde ziņo, ka ir applūdusi Baložu iela un ūdens sāk appludināt arī Atpūtas ciema vasarnīcas. Pašlaik mājokļi pēkšņajos plūdos nav cietuši, bet zem ūdens Atpūtas ciemā pakļuvušas pāris vasarnīcas, tostarp Baložu ielā brauktuves daļa.

Pašvaldībā uzsver, ka situācija pašlaik nav kritiska, tomēr paaugstinoties ūdens līmenim upē, iedzīvotājiem jābūt uzmanīgiem un jāievēro visi piesardzības pasākumi. Jelgavas novada pašvaldības dienesti gatavi reaģēt krīzes situācijā un sniegt palīdzību iedzīvotājiem, kam tā nepieciešama.

Evakuācijas nepieciešamības gadījumā iedzīvotāji aicināti sazināties ar Svētes pagasta pārvaldes vadītāju Edgaru Grīnofu pa tālruni 29522868.

Jelgavas novada pašvaldība seko līdzi aktuālajai situācijai un nepieciešamības gadījumā applūdušās teritorijas iespēju robežās mēģinās norobežot. Tāpat, stabilizējoties ūdens daudzumam, tiks darbināts pagasta sūknis, aizvadot lieko ūdeni prom.

Pašvaldība aicina ēku īpašniekus, kuriem vasarnīcās un dzīvojamās telpās atrodas vērtīgs inventārs, to savlaicīgi pārvietot uz drošākām telpām.

Savukārt pilsētas pašvaldība ziņo, ka glābšanas dienests ir sazinājies ar kolēģiem Lietuvā, kuri informē, ka ekstremālo plūdu rezultātā kaimiņvalstī pārplūda milzīgas teritorijas un plūdu ūdens pārplūdina Svētes upi. Iedzīvotājiem jābūt gataviem evakuācijai.

Pašvaldības atbildīgie dienesti dodas pie māju iedzīvotājiem, lai ziņotu par tuvojošajiem plūdiem un būtu gatavi iedzīvotāju evakuācijai.

Paaugstinoties ūdens līmenim Svētes upē, applūdis Bāra ceļa posms pirms Bāra ceļa gājēju tilta, ierobežota satiksme.

Iedzīvotāji, kuriem nepieciešama palīdzība vai evakuācija, aicināti ziņot Pašvaldības operatīvās informācijas centram pa tālruni 8787 vai rakstīt uz e-pastu "info@poic.jelgava.lv".

Arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests norāda, ka ir nepārtrauktā saziņā ar pašvaldībām.

Jau vēstīts, ka Jelgavas novads un Jelgava pamatīgi cietis vētrā un lietavās aizvadītajā svētdienā un pirmdienā.

Svarīgākais