Ebreju kopiena ar akciju Jūrmalā prasa atbrīvot "Hamās" sagūstos ķīlniekus

© f64.lv, Jānis Saliņš

Ebreju kopiena "Jewrmala" iepretim Jūrmalas kultūras centram Majoros svētdien sarīkojusi akciju, prasot atbrīvot "Hamās" sagūstītos ķīlniekus, informē kopienas pārstāve Diāna Lapkis.

Daudzās pasaules valstīs notiek protesti, izrādot atbalstu teroristu sagūstītajiem ķīlniekiem un pieprasot viņu atbrīvošanu. Šīm akcijām ir pievienojusies arī kopiena "Jewrmala".

Rabīns un Jūrmalas ebreju kopienas priekšsēdētājs Šimons Kutnovskis Liaks atzīmējis, ka kopienas pārstāvji izgājuši ielās divu iemeslu dēļ - atgādināt, kā sākās Izraēlas karš pret "Hamās", un uzsākt dialogu ar citiem Latvijā dzīvojošajiem.

"Mēs nezinām, kāds ir ķīlnieku stāvoklis. Mēneša laikā Sarkanā Krusta pārstāvjiem nav ticis ļauts viņus apmeklēt. Mēs nezinām, vai mazi bērni tiek pabaroti un vai vecāki cilvēki var saņemt medicīnisko aprūpi. Mēs zinām un pieprasām, ka šiem cilvēkiem ir jāatgriežas pie saviem mīļajiem," sacījis Liaks.

Jau rakstījām, ka Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu paudis piesardzīgas cerības par vienošanos, kas ļautu atbrīvot daļu no islāmistu kaujinieku grupējuma "Hamās" pirms vairāk nekā mēneša sagrābtajiem ķīlniekiem.

Intervijā ASV raidsabiedrībai NBC svētdien Netanjahu pieļāva, ka vienošanās ir iespējama, tomēr, "manuprāt, jo mazāk es par to teikšu, jo lielākas iespējas, ka tā īstenosies".

Vienošanās iespējama tikai militāra spiediena rezultātā, uzsvēra Izraēlas premjerministrs, piebilstot, ka tikai Izraēlas sauszemes ofensīva "Hamās" kontrolētajā Gazas joslā ir ļāvusi pavirzīties sarunās uz priekšu.

NBC un citi ASV mediji, atsaucoties uz avotiem valdībā, ziņoja, ka sarunās ar "Hamās" varētu apmainīt apmēram 80 kaujinieku gūstā turētas sievietes un bērnus pret palestīniešu sievietēm un pusaudžiem, kas aizturēti Izraēlā. Oficiāla apstiprinājuma tāda informācijai nav, un arī Netanjahu neprecizēja iespējamās vienošanās nosacījumus.

"Hamās" joprojām tur 239 ķīlniekus, paziņojusi Izraēlas puse.

Kā ziņots, 7.oktobrī "Hamās" sarīkoja slaktiņu Izraēlā, noslepkavojot vairāk nekā 1400 cilvēku, no kuriem absolūtais vairākums bija civilpersonas. Vēl aptuveni 240 cilvēkus, tajā skaitā sievietes, bērnus un sirmgalvjus, teroristi sagrāba par ķīlniekiem un aizveda uz Gazas joslu.

Izraēla uz "Hamās" uzbrukumu reaģēja, uzsākot Gazas joslas masveida bombardēšanu, bet vēlāk izvērsa arī sauszemes operāciju.

Teroristu kontrolētās Gazas joslas varasiestādes apgalvo, ka Izraēlas bombardēšanā esot nogalināti vismaz 11 000 cilvēku, taču šie skaitļi, domājams, ir stipri pārspīlēti, ņemot vērā to dezinformāciju, ko līdz šim izplatījis "Hamās". Turklāt liela daļa no nogalinātajiem ir islāmistu grupējumu kaujinieki.

Svarīgākais