Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ilgstošā snigšana un putenis apdraud dārzus, norāda eksperts

© Oksana Džadana, F64 Photo Agency

Lai arī gaisa temperatūras ziņā ziema šogad padevusies mēreni auksta un augiem dārzos īpašu draudu nav, zināmu apdraudējumu tiem rada šīs nedēļas ilgstošā snigšana un putenis, informēja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā (LLKC).

LLKC vecākais dārzkopības eksperts Māris Narvils skaidro, ka, saglabājoties salam, putenis spēj pārvietot lielas sniega masas, kuras parasti uzkrājas aiz kādiem šķēršļiem, piemēram, žogiem. Parasti sniega kaudzes krājas ārpus žoga, atvieglojot zaķu iekļūšanu dārzā, kuri tajā apgrauž mazo augļu kociņu jaunos dzinumus.

Narvils uzsver, ka ar mērķi iespējami pasargāt dārzu no garaušu uzbrukumiem, sniegu iespējams gar žogu nomīdīt, vai notīrīt, kamēr tas ir irdens. Sniegu gar gariem žogiem notīrīt var ar sniega frēzi ar pūtēju vai traktoru ar sniega lāpstu. Nedrīkst aizmirst notīrīt arī grāvmalas gar žogu. Tāpat vēja spēku un sniega masas pārvietošanu ievērojami kavē savlaicīgi iestādīti vējlaužu stādījumi, jo viena no vējlaužu funkcijām ir pasargāt dārzu no lielākam, vēju sadzītām kupenām.

LLKC vecākais dārzkopības eksperts norāda, ja iepriekš minētie pasākumi dārza saimniekam šķiet apgrūtinoši, ieteicams jau vasarā parūpēties par zaru slotiņām, kuras ziemā izvietot dārzā, lai zaķis ir paēdis un netīkotu apgrauzt jaunos kociņus.

Pēc Narvila sacītā, pašreizējos laika apstākļos problēmas dārzā rada arī tie brīži, kas sniegs sasnieg, mazliet sāk kust un atkal piesalt. Tādējādi sniega masas svars uz augļu koku, ogulāju un dekoratīvo krūmu zariem var kļūt tik liels, ka tas draud nolauzt zarus. "Šo problēmu sekmīgi risināt var salīdzinoši īsu brīdi, kad sasnigušais sniegs ir irdens un to var pavisam viegli un vienkārši nokratīt no zariem. Kad tāds sniegs pakusīs un piesals, diemžēl dārza augiem vairs nepalīdzēsiet," uzsvēra Narvils.

Viņš pieļāva, ka februāri, ko dēvē par puteņa mēnesi, vieglāk varētu pārlaist dārzi Kurzemes pusē, kur ir mazāk sniega. Tomēr LLKC vecākais dārzkopības eksperts aicina dārzu saimniekus sekot laika prognozēm, ja nepieciešams, laicīgi palīdzēt augiem dārzā, kuri to vēlāk var atmaksāt ar bagātīgu ražu vai krāšņu ziedēšanu.

LLKC darbojas kopš 1991.gada un ir lielākais lauku konsultāciju sniedzējs Latvijas teritorijā. Tā pastāvēšanas mērķis ir veicināt lauku attīstību, paaugstinot lauku uzņēmēju profesionālās un ekonomiskās zināšanas, nodrošināt konsultāciju un mācību organizāciju visos Latvijas novados, paaugstināt lauku iedzīvotāju konkurētspēju Eiropas Savienībā un organizēt Zemkopības ministrijas padotībā esošajās iestādēs strādājošo darbinieku tālākizglītību.