Satversmes tiesa decembrī izlems, kad skatīt lietu par strādājošo vecāku pabalstu samazināšanu

Satversmes tiesa (ST) 15.decembrī rīcības sēdē paredzējusi noteikt lietas izskatīšanas datumu un procesa veidu lietai par strādājošo vecāku pabalstu samazināšanu.

ST lietu var izskatīt vai nu rakstveida procesā - bez lietas dalībnieku piedalīšanās, vai mutvārdos.

Jau vēstīts, ka ST jūlijā ierosināja lietu par likuma "Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam" 5.panta pirmās daļas atbilstību Satversmes 1., 91. un 110.pantam, kuri noteic, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā, cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas, kā arī to, ka valsts aizsargā un atbalsta laulību - savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības.

Apstrīdētā norma noteic, ka laika periodā no 2009.gada 1.jūlija līdz 2010.gada 2.maijam personai, kura ir obligāti sociāli apdrošinātā persona - darba ņēmējs vai pašnodarbinātais -, noteikto vecāku pabalstu izmaksā 50% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Kā informēja Kovalevska, lieta ir ierosināta pēc Raimonda Priedes-Baņģiera un Māra Kociņa konstitucionālajām sūdzībām.

Sūdzības iesniedzēji norādīja, ka, ievērojot tiesiskās paļāvības principu, vecāku pabalstu nevarot samazināt tām personām, kurām tas jau ir piešķirts, un apstrīdētai normai vajadzējis attiekties tikai uz tām personām, kurām tiesības saņemt vecāku pabalstu radās pēc apstrīdētās normas spēkā stāšanās, proti, uz tiem vecākiem, kuru bērni dzimuši pēc šā gada 1.jūlija.

ST iepriekš līdz 1.decembrim pagarināja šīs lietas sagatavošanas termiņu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais