ZZS ar Dombrovski par 2014.gada valsts budžetu spriedīs 14.augustā

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V) par 2014.gada valsts budžetu notiks 14.augustā, aģentūru LETA informēja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

ZZS Saeimas frakcijas deputāti aicinājuši Dombrovski uz pārrunām par valsts budžeta 2014., 2015. un 2016.gadam sagatavošanu, aģentūru LETA iepriekš informēja ZZS pārstāve Ilona Jurševska.

ZZZ vēlas pārrunāt vidēja termiņa makroekonomisko rādītāju prognožu, ieņēmumu prognožu un vispārējās valdības budžeta finansiālās bilances apstiprināšanu, kā arī jaunās politikas iniciatīvas 2014., 2015. un 2016.gadam.

ZZS uzskata, ka ir būtiska savlaicīga parlamenta iesaiste vidēja termiņa budžeta sagatavošanas procesā, tāpēc šādai sarunai ir jānotiek pēc iespējas ātrāk, vēl pirms jautājums ir apstiprināts valdībā.

Politiskais spēks kā nozīmīgākā Latvijas pašvaldības pārstāvošā politiskā organizācija norāda, ka līdzšinējai budžeta sagatavošanas praksei ir jāmainās. Valdībai ir jāņem vērā arī pašvaldību intereses, gan gatavojot jaunu nodokļu politiku, gan plānojot jaunas politikas iniciatīvas un pārējos ikvienam iedzīvotājam būtiskos jautājumus.

Jau ziņots, ka valsts budžeta fiskālās telpas apmērs 2014.gadā tiek prognozēts 75 miljonu latu apmērā.

30.jūlijā valdība, izskatot makroekonomisko rādītāju, ieņēmumu un vispārējās valdības budžeta bilances prognozes 2014.-2016.gadā, pieņēma zināšanai fiskālās telpas apjomu vispārējās valdības budžetā 2014.gadā 69 miljonu latu apmērā, kā arī nolēma atbalstīt fiskālo telpu palielinošus pasākumus 14,7 miljonu apmērā, tai skaitā minimālās mēnešalgas palielināšanu (13,1 miljons latu) un fiskālo telpu samazinošus pasākumus 8,8 miljonu latu apmērā, tai skaitā pedagogu darba samaksas nodrošināšanu paredzētajā apjomā (seši miljoni latu) un mācību līdzekļu nodrošināšanu (0,4 miljoni latu).

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) paziņojumā medijiem norāda, ka ar jauno politikas iniciatīvu izskatīšanu valdībā ir sācies visintensīvākais valsts budžeta sagatavošanas posms. Viņš uzsver, ka arī diskusija par papildus atbalstāmajiem priekšlikumiem ir tikai tagad sākusies.

Lai turpinātu diskusiju par iespējām palielināt fiskālo telpu, valdība uzdeva ministrijām līdz šodienai iesniegt priekšlikumus par valsts budžeta ieņēmumu, tostarp nodokļu politikas, izmaiņām.

Kā ziņots, ministriju un citu centrālo valsts iestāžu papildu finansējuma pieprasījumi kopā 2014.gadam veido 572,8 miljonus latu, 2015.gadam - 754,7 miljonus latu un 2016.gadam - 961,5 miljonus latu.

Latvijā

Latvijā, no 1. jūlija stājušies spēkā grozījumi Dabas resursu nodokļa likumā, paredzot, ka par vienu kilogramu tirgū laisto tekstilizstrādājumu turpmāk piemēros dabas resursu nodokli (DRN) 0,5 eiro apmērā.

Svarīgākais