SC un ZZS iesniedz grozījumus likumā, lai atliktu bankas "Citadele" pārdošanu

Apvienības "Saskaņas centrs" (SC) Saeimas frakcija ar Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) atbalstu ir iesniegusi grozījumus Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumā, lai atliktu AS "Citadele banka" pārdošanu.

Apvienība uzskata, ka ir nepieciešams pieņemt atsevišķu likumu par bankas atsavināšanu. Frakcijas deputāts Andrejs Elksniņš uzskata, ka bankas pārdošanai patlaban nav tas labākais laiks un valdībai ir jārīkojas valsts interesēs, sākot sarunas ar Eiropas Komisiju un panākot, ka bankas pārdošana tiek atlikta.

"Turklāt ir jānovērš jebkura iespēja, ka valsts manta tiktu izšķērdēta un nodokļu maksātāju līdzekļi būtu izmantoti nelietderīgi. Lai to panāktu, nepieciešams izstrādāt un apstiprināt atsevišķu likumu AS "Citadele banka" atsavināšanai," pauž politiķis. Viņš domā, ka likumā ir jāparedz, ka, atsavinot banku, tiek segtas AS "Parex banka" saistības visām valsts un pašvaldību iestādēm, tostarp to kapitālsabiedrībām.

Valstij ir jārīkojas kā rūpīgam saimniekam un jāpieņem noteikumi, kas atklāti, skaidri un saprotami reglamentētu procedūru un termiņus AS "Citadele banka" kā tautsaimniecībai svarīga objekta pārdošanu, uzskata apvienība. Tas nozīmētu arī pārdošanas konsultanta meklēšanu īpašā procedūrā, kā arī privātā kapitāla piesaistes modeļa izveidošanu turpmākajai attīstībai. Politiķi atgādina, ka bankas izveidošanā ir ieguldīti apjomīgi valsts līdzekļi, tāpēc, ja bankas akcijas tiktu pārdotas par cenu, kas būtu mazāka nekā sniegtais valsts atbalsta apmērs, tā būtu valsts līdzekļu izšķērdēšana.

Likumprojektu par bankas pārdošanas apturēšanu iesnieguši SC frakcijas deputāti Andrejs Elksniņš un Jānis Urbanovičs, un to ir parakstījuši arī ZZS deputāti Augusts Brigmanis, Uldis Augulis, Raimonds Vējonis un Jānis Dūklavs.

Jau ziņots, ka valdība nolēmusi atsākt bankas "Citadele" pārdošanas procesu, jo sekmīgi noslēgusies "Parex bankas" restrukturizācija un ir skaidrība par visu aktīvu vērtību. Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% bankas "Citadele" akciju, bet 25% un vienas akcijas īpašnieks ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka.

Arī koalīciju veidojošā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) ir pieņēmusi lēmumu aicināt Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V) un ekonomikas ministru Danielu Pavļutu apturēt visas darbības, kas saistītas ar AS "Citadele banka" pārdošanu.

VL-TB/LNNK pārstāvji pirmdien koalīcijas padomes sēdē uzklausīja argumentus par valdības pieņemto lēmumu atsākt privātā kapitāla piesaistes procesu bankai "Citadele", tomēr nacionālā apvienība joprojām nav pārliecināta, ka šajā periodā būtu jāpārdod valstij piederoša banka.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) žurnālistiem pēc koalīcijas padomes sēdes sacīja, ka koalīcijā tika izskatīts jautājums par bankas "Citadele" pārdošanu, Ekonomikas ministrija (EM) ir sagatavojusi informāciju ar lēmuma pamatojumu un to, kāpēc nepieciešams virzīties uz priekšu jau tagad, ņemot vērā restrukturizācijas plānā uzņemtās saistības un kopējo makroekonomisko situāciju. Premjers arī piebilda, ka konceptuāli iebildumi pret bankas "Citadele" pārdošanas procesa atsākšanu un konsultantu piesaisti no koalīcijas partneriem neizskanēja.

Savukārt nacionālās apvienības politiķis Roberts Zīle žurnālistiem sacīja, ka VL-TB/LNNK uzklausīja un iztaujāja EM aicinātos pārstāvjus, tomēr neguva pārliecību, ka šis ir periods, kurā būtu jāpārdod valstij piederoša komercbanka. Komentējot premjera pausto par restrukturizācijas plānu, Zīle norādīja, ka nacionālā apvienība neparedz, ka šajā gadījumā varētu būt piespiedu kārtas atsavināšana no Eiropas Komisija puses.

Svarīgākais