Saeima ar 64 deputātu balsīm pieņem 2010.gada valsts budžetu [papildināts]

© Lauris Vīksne, f64

Saeima šodien pieņēma nākamā gada valsts budžetu. Par to balsoja 64, pret 30 deputāti, bet neviens balsojumā neatturējās.

Kā liecina balsojuma stenogramma, par budžetu nobalsojuši klātesošie koalīcijas deputāti, kā arī bezpartejiskie Dzintars Ābiķis un Vaira Paegle. Tāpat budžetu atbalstījuši "Sabiedrības citai politikai" pārstāvji Artis Pabriks un Aigars Štokenbergs. Pret balsojuši visi opozīcijā esošie politiskie spēki, bet par budžetu nav balsojuši divi klātesošie deputāti - "tēvzemietis" Imants Kalniņš un Visvaldis Lācis.

Lai gan budžeta un to pavadošo likumprojektu izskatīšana Saeimai prasīja vairāk nekā 12 stundas, parlamentāriešu debates neizcēlās ar īpaši asām un plašām diskusijām. Aizstāvēt budžetu tribīnē nekāpa arī premjers Valdis Dombrovskis (JL). Vienīgais no ministriem, kas uzstājās no tribīnes, bija finanšu ministrs Einars Repše (JL), kurš īsi brīdi deputātiem skaidroja tehniskas nianses jautājumā par vienoto atalgojuma sistēmu.

Aktīvākie runātāji, aizstāvot savus priekšlikumus, šodienas sēdē bija opozīcijas deputāti. Valdību veidojošā koalīcija jau iepriekš bija vienojusies, ka tie jautājumi, par kuriem nebūs panākta vienošanās koalīcijā, sēdes laikā tiks atsaukti, kas arī tika īstenots.

Nākamā gada valsts konsolidētā kopbudžeta ieņēmumi plānoti 4,736 miljardi latu, bet izdevumi - 5,417 miljardi latu. Nākamā gada budžeta ieņēmumi būs par apmēram 4% mazāki nekā šogad, bet izdevumi samazinājušies par apmēram 7%.

Valsts konsolidētā kopbudžeta deficīts plānots 681,5 miljoni latu jeb 7,6% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 3,862 miljardi latu jeb vidēji par 4% mazāk nekā šogad. Savukārt izdevumi plānoti 4,386 miljardi latu jeb par apmēram 6% mazāk nekā šogad.

Valsts konsolidētā budžeta deficīts būs 524 miljoni latu jeb 4,4% no IKP, rēķinot pēc naudas plūsmas.

2010.gada valsts budžetam veikta 500 miljonu latu konsolidācija saskaņā ar starptautisko aizdevēju prasībām. No minētās summas 244,5 miljoni ir uz izdevumu samazinājuma rēķina, ber 255,5 miljoni latu - uz papildu nodokļu un nenodokļu ieņēmumu rēķina.

Pēc Finanšu ministrijas prognozēm, IKP nākamgad samazināsies par 4%, bet patēriņa cenas saruks par 3,7%. Reģistrētais bezdarba līmenis plānots 13,8%.

Preču un pakalpojumu eksports nākamgad saruks par 1,5%. 2011.gadā tas palielināsies par 5%, bet 2012.gadā - par 5,6%. Savukārt preču un pakalpojumu imports nākamgad saruks par 9,7%, bet turpmākajos gados jau sekos pieaugums par 2,6% un 5,2%.

Mājsaimniecību bilances tekošais konts nākamgad plānots 8,8%, 2011.gadā - 8,4%, bet 2012.gadā - 6% no IKP.

Valdība sagatavoto budžetu jau nodēvējusi par grūtāko un smagāko pēc valsts neatkarības atjaunošanas.

2010.gada valsts budžets izpelnījies plašu kritiku sabiedrībā un to neatbalsta arodbiedrības, Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Pašvaldību savienība un uzņēmējus pārstāvošās organizācijas, kuras to nodēvējušas par antisociālu.

Svarīgākais