Dombrovski sadusmo Dombrovska atkārtotais lūgums piešķirt 6 miljonus latu

© F64 Photo Agency

Šodien, sākoties Ministru kabineta sēdei, izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) lūdza sēdes darba kārtībā iekļaut divus jautājumus par līdzekļu piešķiršanu, tostarp pazudušo 6 miljonu latu vietā, kas manāmi saērcināja valdības vadītāju Valdi Dombrovski (V).

Vispirms izglītības un zinātnes ministrs lūdza iekļaut informatīvo ziņojumu un līdzekļu pieprasījumu no programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" saistībā ar Saeimā apstiprinātajiem grozījumiem Izglītības likumā, kas paredz, ka no 1.septembra mācību līdzekļi tiks nodrošināti bez maksas. Vjačeslavs Dombrovskis norādīja, ka šis jautājums ir jāskata nekavējoties, jo ir atlicis maz laika līdz 1.septembrim un nākamā valdības sēde būs tikai 30.jūlijā.

Premjerministrs atgādināja, ka par šo jautājumu vakar koalīcijā ir panākta vienošanās, kā arī par turpmāko procedūru. Viņš arī vēlējās zināt, vai jautājums ir saskaņots ar Finanšu ministriju (FM), un saņēma noraidošu atbildi.

Pēc tam ministrs lūdza darba kārtībā iekļaut jautājumu par finanšu līdzekļu piešķiršanu pedagogu atalgojumam saistībā ar kļūdas dēļ radušos iztrūkumu 6 miljonu latu apmērā. Arī par šo jautājumu nebija panākts saskaņojums ar Finanšu ministriju, jo dokumenti iesniegti tikai šodien. Tas manāmi sadusmoja valdības vadītāju, kurš Izglītības un zinātnes ministrijai pārmeta nespēju izprast, kādā veidā valdībā tiek skatīti jautājumi. Viņš arī skaidri lika noprast, ka budžeta programmā "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" šādu līdzekļu nav.

Viņš uzsvēra, ka šajā gadījumā ir jāmeklē risinājums un viņam ir nepatīkami, ka Izglītības un zinātnes ministrijā uzskata, ka pie šīs naudas pazušanas nav neviena vainīgā.

Jau ziņots, ka papildu līdzekļi nepieciešami saistībā ar to, ka Saeima ir apstiprinājusi grozījumus Izglītības likumā un to stāšanos spēkā ar šā gada 1.septembri. Lai nodrošinātu likuma izpildi, Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) ir vajadzīgs papildu finansējums 537 112 latu apmērā.

FM speciālisti uzskata, ka IZM finansējumu mācību līdzekļu iegādei 2013.gadā var nodrošināt no pašreizējiem budžeta līdzekļiem, veicot finansējuma pārdali starp programmām. Saskaņā ar Valsts kases operatīvo mēneša pārskatu par šī gada pirmajiem sešiem mēnešiem IZM pamatbudžeta apakšprogrammas "Studējošo un studiju kreditēšana" veikto izdevumu izpilde no gada sākuma ir 173 674,78 latu apmērā jeb 5,5% no gada plāna, tai skaitā izdevumu pozīcijā "Procentu izdevumi" izpilde no gada sākuma ir 159 796,86 latu apmērā jeb 5,1% no gada plāna.

Tāpat ziņots, ka izglītības un zinātnes ministrs konstatējis, ka IZM budžeta plānošanā ir pieļautas kļūdas, kuru dēļ ir izveidojies iztrūkums mērķdotācijā pedagogu atalgojumam. Iztrūkums ir izveidojies nekvalitatīvi veiktas budžeta plānošanas dēļ IZM un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) Sadarbības memoranda nosacījumu izpildei. Kopējā iztrūkuma summa ir 6 042 100 latu.

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)