Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Vienotība uz Saeimas vēlēšanām piebaros reģionus

Nespējot pārkāpt savām ambīcijām pašvaldību vēlēšanās Rīgā, Vienotība deva papildu trumpi Saskaņas centra vēlēšanu uzvaras kaldināšanā. Partija, šķiet, ir apguvusi mācību un, uzaicinot uz sarunām reģionālās partijas, ar tām lēnām mēģina veidot aliansi.

Ilgstoši pie varas esošā Vienotība jau pirms pašvaldību vēlēšanām mēģināja pārliecināt Nacionālo apvienību un Reformu partiju par vienota saraksta izveidošanu. Piekrītošu atbildi šim bildinājumam Latvijas politikas šābrīža smagsvars tā arī nesaņēma, jo potenciālajiem partneriem nebija pieņemamas kandidātu proporcijas iespējamajā vienotajā sarakstā. Rezultātā labēji centriskie politiskie spēki, par balsīm cīnoties savā starpā, daudz pieejamākus uzvaras laurus padarīja Saskaņas centram.

Veiksmīgo pašvaldības vēlēšanu rezultātu iedvesmots, Saskaņas centrs (SC) nākamgad plānotajās Saeimas vēlēšanās apņēmies iegūt 51% vēlētāju atbalstu. Politisko norišu vērotāji uzskata, ka tieši aizvadītajās vēlēšanās pieļautās kļūdas un SC atbalstītāju lielais skaits mudinājis Vienotību spert pirmo uzmanīgo soli reģionālo partiju virzienā, jo tieši tām ir nepārvērtējami liela ietekme uz pašvaldību iedzīvotāju politisko izvēli Saeimas vēlēšanās.

Aizvadītajā piektdienā Vienotība savā birojā uzņēma uzaicinātos Jēkabpils reģionālās partijas, Valmierai un Vidzemei, Kuldīgas novadam, Talsu novada attīstībai, Latgales partijas, Vidzemes partijas, Tukuma pilsētai un novadam un partijas Ogres novadam pārstāvjus.

Vienotība aicinājumā pauda, ka valsts attīstības nodrošināšanai nepieciešamas stabilas un spēcīgas politiskās organizācijas, konstruktīvu, pragmatisku, programmatiski līdzīgu politisko spēku kopdarbība. Partija uzsvēra, ka politiskā sadrumstalotība un sabiedrības neuzticēšanās politiskajām partijām ierobežo iespējas kopīgi sasniegt vairāk.

Tiesiskuma koalīcijas flagmaņa līderi Solvita Āboltiņa un Valdis Dombvrovskis pēc tikšanās ar reģionālo partiju pārstāvjiem nenoliedza, ka viens no šīs tikšanās mērķiem esot veidot reģionālo partiju un Vienotības konsolidāciju uz nākamajām Saeimas vēlēšanām. Par to, kā tas varētu tikt realizēts, gan esot pāragri spriest, jo pašlaik svarīgāk esot panākt veiksmīgu sadarbību un savstarpēju izpratni starp valdību un pašvaldībām.

Lai salāpītu starp pašvaldībām un valdību esošo plaisu, Vienotība ir apņēmusies organizēt kopīgu semināru, kurā tā sola pašvaldību pārstāvjiem sniegt nepieciešamo informāciju, lai perifērijas pilsētas nākamajā Eiropas Savienības fondu plānošanas periodā spētu prasmīgāk un ātrāk piekļūt ES naudai.

Reģionālo partiju pārstāvji Vienotības iztālēm pausto bildinājumu uztver optimistiski un ar cerībām, vismaz pagaidām nedodot nopietnus solījumus.