Budžeta pieņemšanas dienā Rīgā notiks divas protesta akcijas

Šodien, Saeimai galīgajā lasījumā skatot 2010.gada valsts budžeta projektu, pie parlamenta ēkas notiks Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) pikets, kuram sekos studentu, izglītības un zinātnes darbinieku gājiens no valdības ēkas līdz Saeimai.

LBAS rīkotā sapulce-pikets, kurā pieteikta 1000 cilvēku dalība, sāksies plkst.8.15 un ilgs līdz 10.30, savukārt no plkst.11 līdz 15 notiks Latvijas Studentu apvienības (LSA) un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības protesta gājiens, kurā pieteikti 2000 cilvēku.

Paredzēts, ka pulcēšanās šim pasākumam notiks pie Ministru kabineta plkst.11, bet pēc tam sekos gājiens gar Brīvības pieminekli, Izglītības un zinātnes ministriju, Finanšu ministriju līdz Saeimas ēkai.

Minēto pasākumu rīkotāji pieļāvuši, ka dalībnieku skaits varētu ievērojami pārsnieg pieteikto, savukārt drošības iestāžu pārstāvji norādījuši uz iespējamām provokācijām. Savukārt pasākumu rīkotāji solījuši sekot līdzi notikumiem un par iespējamajiem provokatoriem ziņot tiesībsargājošo iestāžu pārstāvjiem.

Kā ziņots, LBAS rīkotais pikets pie Saeimas būs vērsts pret valdības sagatavoto budžeta projektu, kuru savienība uzskata par antisociālu un vērstu pret Latvijas strādājošajiem un viņu ģimenēm.

Savukārt LSA un LIZDA gājiena prasība būs augstākās izglītības un zinātnes finansējuma saglabāšana 2009.gada līmenī. Studentu apvienība gājienā aicinājusi piedalīties visu augstskolu studentus, pasniedzējus un zinātniskos darbiniekus, ņemot līdzi plakātus, ar kuru palīdzību paust savu viedokli.

LETA jau ziņoja, ka kopš budžeta atbalstīšanas valdībā augstākajai izglītībai līdz otrajam lasījumam Saeimā izdevies papildus atrast 5,92 miljonus latu, no kuriem 1,15 miljoni latu saskaņā ar valdības lēmumu pārdalīti no VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" veiktajiem maksājumiem par valsts kapitāla daļu izmantošanu, 2,89 miljoni latu no iepriekš paredzētā finansējuma valsts galvojumu apmaksai, kuru īstenošana nav uzsākta, viens miljons latu - no AS "Latvenergo" peļņas daļas, bet 884 000 latu - no VAS "Latvijas valsts meži" maksājuma par valsts kapitāla izmantošanu.

Savukārt zinātnes bāzes finansējumam pagaidām izdevies papildus atrast 3,03 miljonus latu, no kuriem 1,15 miljoni latu pārdalīti no VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" veiktajiem maksājumiem par valsts kapitāla daļu izmantošanu, vēl viens miljons latu - no AS "Latvenergo" peļņas daļas, bet 884 000 latu - no VAS "Latvijas valsts meži" maksājuma par valsts kapitāla izmantošanu.

Līdz ar to aktuālajā 2010.gada valsts budžeta projektā zinātnes bāzes finansējumam atvēlēti 7,93 miljoni latu, bet augstākajai izglītībai - 47,33 miljoni latu.

Minētās summas gan joprojām ir mazākas, nekā valsts budžetā šīm jomām atvēlēts šogad, kad augstākajai izglītībai piešķirts 53,61 miljons latu, bet zinātnes bāzes finansējumam - 8,48 miljoni latu.

Latvijā

Saeimas "Progresīvo" frakcija atkārtoti iesniegusi priekšlikumus grozījumiem Ceļu satiksmes likumā, kas paredz noteikt naudas sodu par ātruma pārsniegšanu no sešiem līdz desmit kilometriem stundā (km/h), par ko pašlaik paredzēts tikai brīdinājums.

Svarīgākais