Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Apstrīdēto vēlēšanu rezultātu dēļ pārceļ Liepājas domes pirmo sēdi

Trešdien, 19.jūnijā, plānotā pirmā jaunā sasaukuma Liepājas domes sēde pārcelta uz nenoteiktu laiku saistībā ar Liepājas pašvaldības vēlēšanu rezultātu apstrīdēšanu Administratīvajā apgabaltiesā, aģentūru LETA informēja Liepājas pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Ildze Lagzdiņa.

Administratīvā apgabaltiesa šodien izskatījusi līdzšinējā sasaukuma Liepājas domes deputātes un juristes Elitas Kosakas sūdzību pret Centrālo vēlēšanu komisiju (CVK) par Liepājas domes vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu, taču, tā kā tiesas spriedums šajā lietā būs pieejams tikai rīt vakarpusē, jaunā sasaukuma domes sēde tiek atlikta uz laiku, kad būs zināms tiesas lēmums par tālāko rīcību.

Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likuma 45.pants nosaka, ka gadījumos, ja tiesas spriedums nosaka atstāt negrozītu CVK lēmumu par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu, vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs jaunievēlētos deputātus uz pirmo domes sēdi uzaicina 10 dienu laikā pēc tiesas sprieduma pasludināšanas dienas. Līdz ar to, ja tiesa, tāpat kā CVK, savā spriedumā būs atstājusi negrozītu lēmumu par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu Liepājā, jaunās domes sēde tiks sasaukta 10 dienu laikā - proti, līdz 29.jūnijam.

Kā ziņots, PCTVL Liepājas saraksta iesniedzēja Kosaka, kuras pārstāvētais saraksts nav iekļuvis jaunajā Liepājas domes sasaukumā, sūdzībā par vēlēšanām min atsevišķus iespējamus pārkāpumus 221. un 226.vēlēšanu iecirkņa dokumentu aizpildīšanā. Pieteikuma iesniedzēja uzskata, ka šie pārkāpumi ietekmējuši vietu sadalījumu starp sarakstiem Liepājas domē. CVK viņas sūdzību noraidīja.

Liepājas pilsētas vēlēšanu komisija Liepājas domes jaunā sasaukuma pirmo sēdi bija izsludinājusi 19.jūnijā plkst.11, taču informācija par vēlēšanu rezultātu apstrīdēšanu tiesā saņemta tikai pēc sēdes izsludināšanas.

Kā ziņots, pēc 1.jūnijā notikušajām pašvaldību vēlēšanām Liepājas domē ievēlēti trīs politiskie spēki, no kuriem lielāko balsu skaitu saņēmusi pašreizējā mēra Ulda Seska pārstāvētā Liepājas partija, iegūstot septiņas no 15 deputātu vietām. Tāpat jaunajā domes sasaukumā iekļuvusi Reformu partija ar piecām deputātu vietām un "Saskaņas centrs" ar trim deputātu vietām. Kosakas pārstāvētais PCTVL saraksts ieguva 3,02% vēlētāju balsu un domē neiekļuva.