Elksniņš lūdz pārbaudīt, vai KNAB ir vienāda attieksme pret Vienotību un citām partijām

Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš (SC) ir vērsies pie ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera ar lūgumu pārbaudīt, vai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) priekšvēlēšanu aģitācijā izlietoto līdzekļu kontrolē un līdzīgās lietās ir vienādi konsekvents kā pret partiju "Vienotība", tā pret citiem politiskiem spēkiem, informē politiskajā apvienībā "Saskaņas centrs" (SC).

“KNAB izvairās iekļaut partijas "Vienotība" īstenotās priekšvēlēšanu aģitācijas kampaņas izdevumos Eināra Repšes biedrības "Latvijas attīstībai" aģitācijas tēriņus. Šī situācija izskatās īpaši aizdomīga, ņemot vērā biroja pieņemtos lēmumus attiecībā uz citiem politiskajiem spēkiem," norāda Elksniņš. Kā ziņots, savā ziņā līdzīgā situācijā valsts finansējumu zaudēja Reformu partija, kura nevēlējās uzņemties atbildību par "olšteiniešu" reklāmas izdevumiem.

Deputāts norāda, ka 13.martā ir vērsies KNAB ar lūgumu pārbaudīt partijas "Vienotība" īstenoto priekšvēlēšanu aģitācijas kampaņu, "izmantojot biedrību "Latvijas attīstībai" ar mērķi apiet Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā noteiktos priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumus". Savukārt 15.aprīlī KNAB ir informējis, ka sākta faktu pārbaude sakarā ar šo iesniegumu. Trīs mēnešu laikā KNAB nav sniedzis nekādu atbildi, uzsver Elksniņš. Neskatoties uz to, ka birojs patstāvīgi veic monitoringu pār priekšvēlēšanu aģitācijā izlietojamo līdzekļu apjomu un ir jau pagājušas pašvaldību vēlēšanas, līdz pat šim brīdim nav pieņemts lēmums attiecībā uz šīs situācijas tiesiski precīzu risinājumu, piebilst deputāts.

Politiķa skatījumā, pirms pašvaldību vēlēšanām aģitācijas periodā tika īstenota "masīvā pozitīvisma kampaņa", kuru veica "Latvijas attīstībai" dibinātājs Repše, vienlaicīgi būdams partijas "Vienotība" biedrs. Pašlaik Repše gan ir izstājies no "Vienotības" un paziņojis par nodomiem dibināt jaunu partiju.

Elksniņa vērtējumā, Repšes reklāmas kampaņa saturēja identiskas idejas, kuras ir ietvertas "Vienotības" priekšvēlēšanu partijas programmā. Ņemot vērā to, ka Repše bija partijas "Jaunais laiks" dibinātājs un vēlāk šīs politiskais spēks iekļāvās partijā "Vienotība", Elksniņš uzskata, ka "Vienotība" izmantoja Repšes dibināto biedrību un veica darbības, kuru mērķis bija apiet likuma ierobežojumus, lai pārsniegtu politiskās reklāmas izdevumu limitus.

Jau ziņots, ka KNAB iepriekš paziņoja, ka biroja redzeslokā ir nonākusi arī biedrības "Latvijas attīstībai" izvērstā reklāmas kampaņa un to izvērtēs saistībā ar citām partiju aģitācijas kampaņām.

Partija "Vienotība" arī solīja vērsties KNAB, lai skaidrotu, ka tā nav saistīta ar Einara Repšes biedrības "Latvijas attīstībai" izvērsto reklāmas kampaņu. Toreiz gan Repše, gan "Vienotības" ģenerālsekretārs Artis Kampars uzsvēra, ka nav pamata saistīt biedrības "Latvijas attīstībai" reklāmas ar "Vienotības" pašvaldību vēlēšanu kampaņu. Repše arī akcentēja, ka biedrībai "Latvijai attīstībai" nav bijis mērķa reklamēt "Vienotību" un šādi pieņēmumi esot absolūti nepamatoti.

Svarīgākais