Lembergs: Premjera kandidātu Saeimas vēlēšanām ZZS vajadzētu meklēt pašu vidū

© F64 Photo Agency

Aivars Lembergs vairs nav Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) premjera amata kandidāts, šobrīd esmu tikai Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata kandidāts, - šodien preses konferencē pavēstīja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

Kā aģentūru LETA informēja Ventspils pilsētas domes Pilsētas mārketinga nodaļas vadītāja Kristīne Duļbinska, atsaucoties uz Lemberga šodien preses konferencē teikto, iepriekš viņš par to nerunāja, jo bija svarīgi, lai paiet pašvaldību vēlēšanas, lai var redzēt, kāds ir pilsoņu atbalsts Lemberga partijai un arī viņam personīgi.

"Šobrīd, kad atbalsts ir pietiekami liels, domāju, ka šādu pozīciju varu ieņemt. Tā ka tagad gaidīsim premjera amata kandidātus no Latvijas Zaļās partijas (LZP), protams, arī Latvijas Zemnieku savienības (LZS) un citiem. Mēs varam uzskatīt, ka līdz ar pašvaldību vēlēšanu noslēgumu Aivars Lembergs vairs nav Zaļo un zemnieku savienības premjera amata kandidāts, šobrīd esmu tikai Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata kandidāts," preses konferencē pauda Ventspils mērs.

Viņš gan minēja politisko oponentu centienus "noformulēt speciālu likumu, kas liegtu iespēju strādāt pašvaldībā".

"Protams, ja man liegs iespēju strādāt pašvaldībā par deputātu, tad man paliek izvēle, kuru varu izmantot un startēt Eiroparlamenta vai Saeimas vēlēšanās. Viņiem, protams, būtu ļoti ērti, ja es startētu Eiroparlamenta vēlēšanās un sekmīgi aizbrauktu uz Briseli... Tas būtu tā kā izsūtījumā, trimdā," ironizēja Lembergs.

"Kas attiecas uz premjera amata kandidātu no ZZS, tad esmu bijis premjera amata kandidāts no ZZS 9.Saeimas, 10.Saeimas un 11.Saeimas vēlēšanās. Es domāju, ka trim vēlēšanām es esmu bijis kandidāts un šobrīd esmu uzrunājis gan LZP, gan LZS, gan arī ZZS vadību, paužot uzskatu, ka viņiem vajadzētu tomēr padomāt un virzīt kandidatūras uz premjera amatu no LZP vai LZS," pauda Lembergs.

Viņš saskata, ka abām ZZS partijām ambīcijas ir - jo īpaši LZP. "Es arī nosaucu viņiem piecus kandidātus no Zaļās partijas, no Zemnieku savienības es saskatīju četrus kandidātus. Nu lūk - kandidatūru pārbagātība ir, atliek tikai startēt ar šādu lozungu un personālu, kuru paši tad arī izvēlas," skaidroja Ventspils mērs.

Viņš uzskata, ka pēc šīm pašvaldību vēlēšanām LZP un LZS kopā no viņu vidus ir jāatrod premjera kandidāts, bet, protams, viņš var būt arī ne no vidus. "Arī es pats, kas neesmu no Zaļās partijas vai no Zemnieku savienības, nosaucu premjera amatam tādu kandidatūru kā Jānis Dūklavs. Es domāju, ka viņš tiktu galā ar šiem premjera amata pienākumiem gana sekmīgi. Vai viņam šāda vēlēšanās būs un viņu virzīs, tas ir cits stāsts, bet katrā gadījumā apspriešanai es šādu esmu izvirzījis," preses konferencē klāstīja Lembergs.

Viņš secinājis, ka LZP un LZS atsevišķa startēšana pašvaldību vēlēšanās parādījusi, ka atsevišķi šīs partijas zaudē potenciālu.

"Pirmais jautājums, ko mēs esam uzstādījuši, ir Zaļajai partijai un Zemnieku savienībai - mēs gribētu dzirdēt skaidru atbildi, vai Zaļā partija un Zemnieku savienība arī turpmāk ies kopā vēlēšanās, veidos ZZS, vai būs tā kā Rīgā, kad katrs veido savu sarakstu un rezultāts ir tāds, kā es jau viņiem teicu, ka - neviens jūs netiksiet, bet ja gribas pamēģināt ambīcijas, tad varat mēģināt, bet rezultāts ir iepriekš zināms," skaidroja Lembergs.

"Es to arī tagad viņiem teicu, ka jūs atkal varat mēģināt Saeimā startēt atsevišķi Zaļā partija, atsevišķi Zemnieku savienība, bet tad jums ir lielas iespējas nevienam nepārvarēt piecu procentu barjeru. Tas rezultāts varētu būt līdzīgs, kāds bija Rīgas vēlēšanās. Lai arī pašvaldības vēlēšanas rezultāts it kā 22%, it kā viss kārtībā, bet tās ir vietējās vēlēšanas, vietējie cilvēki, un tas ir pilnīgi cits rezultāts. To nekādā gadījumā nevajag pārnest uz Saeimas vēlēšanu rezultātu," uzskata Ventspils mērs.

"Saprotu, ka šonedēļ būs valdes sēdes gan Zemnieku savienībā, gan Zaļajā partijā, tad viņi solīja, ka varētu pieņemt šo lēmumu. Kā mums teica vadība, tad plāno pieņemt lēmumu, ka ZZS iet kopā. ZZS ir, un "zaļie" un "zemnieki" iet kopā, jo no tā arī ir atkarīgs un tiks vērtēts tas, ar ko mēs [partija "Latvijai un Ventspilij"] varētu iet kopā, jo vienmēr jau ir vairāki varianti. Tā nekad nav, kad ir tikai viens variants vai nav neviens," informēja Lembergs.

Viņš arī informēja, ka viņa partija "Latvijai un Ventspilij" pašvaldības vēlēšanu rezultātus plāno analizēt valdes sēdē 19.jūnijā. Savukārt 21.jūnijā valdes sēdē plānots skatīt jautājumu par Ventspils partijas iespējamiem sadarbības partneriem Eiroparlamenta vēlēšanās nākamā gada maijā un Saeimas vēlēšanās nākamā gada oktobrī.

Svarīgākais