Jelgavas politiķi pauž vilšanos un sašutumu par CVK darbu balsu skaitīšanā

Vairāki Jelgavas politiķi no dažādām partijām, gaidot vēlēšanu rezultātus partiju pulcēšanās vietās, savstarpējās sarunās pauda gan vilšanos, gan sašutumu par Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) darbu saistībā ar jauno balsu skaitīšanas sistēmu Jelgavā, novēroja aģentūra LETA.

Neatkarīgi no savstarpējām politiskajām attiecībām gan Zaļo un aemnieku savienības (ZZS), gan "Reģionu alianses" (RA), gan "Saskaņas centra" (SC) politiķi ironizēja un dusmojās par CVK nepilnībām, jo tieši par Jelgavu ilgi nav bijuši nekādi vēlēšanu provizoriskie rezultāti un, pretēji CVK priekšsēdētāja Arņa Cimdara solījumiem, tie kavējās tik ilgi, kā nebija novērots vairākās pēdējās vēlēšanās.

ZZS politiķi sarunās ironizēja, ka CVK lolotā modernizācija - datu apstrāde saistībā ar elektroniskās balsu skaitīšanas sistēmu ar skenēšanas metodes palīdzību - Jelgavā, iespējams, ir izgāzusies.

Apjukuši un vīlušies bija arī SC politiķi, un vairāk pārsprieda publiskotos datus no aptaujas pie iecirkņiem (exitpoll), kuru veica ziņu aģentūra LETA, Rīgas Stradiņa universitāte un sabiedriskie mediji Latvijas Televīzija un Latvijas Radio ar socioloģisko un tirgus pētījumu centra SKDS metodoloģisko atbalstu.

RA politiķi bija sašutuši, ka pretēji CVK solījumiem datu apkopošana par Jelgavu notikusi nevis ātrāk kā iepriekš, bet daudz vēlāk, un līdz pat plkst.4 rītā Jelgavā manīja apkopotas tikai nedaudz vairāk par 2000 balsu no 15 229 balsojumiem, bet drīz pēc tam CVK mājaslapā kļuva nepieejami arī nepilnīgie dati. Tāda kavēšanās un kļūdas sen neesot pieredzētas. Turklāt tieši par Jelgavu dati kavējoties ilgāk nekā par citām pilsētām vai novadiem.

Apzinot informāciju no vēlēšanu komisijas un iecirkņiem izskanējuši iemesli kas, iespējams, saistīti ar datortehniku vai elektroniskās balsu skaitīšanas sistēmu.

"Es Cimdara vietā laikam atkāptos," par, viņaprāt, nepieredzēto izgāšanos sarunās ar partijas biedriem pauda mēra kandidāts no RA Dainis Liepiņš, kurš iepriekš, pirms vēlēšanām, pauda atbalstu jaunajai CVK sistēmai pēc tās prezentācijas. Viņu iedvesmojusi Cimdara prezentētā iecere, taču tā esot izgāzusies.

Jau ziņots, ka šajās pašvaldību vēlēšanās, atšķirībā no 2009.gadā notikušajām, CVK mājaslapā internetā ir nepārskatāmāk izsekot, kā vēlēšanu sarakstiem ir veicies katrā novadā.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.