Nepilsoņu kongress iesniedza prasību tiesā pret Jūrmalas domi

Sabiedriskā kustība Nepilsoņu kongress un biedrība "Nepilsoņu komiteja" ir griezušas administratīvajā rajona tiesā ar pieteikumu pret Jūrmalas domes lēmumu aizliegt sapulci Nepārstāvēto parlamenta vēlēšanām Jūrmalā. Organizācijas uzsver, ka pilsētas ierēdņi vēlās noraut Nepārstāvēto iedzīvotāju parlamenta vēlēšanas un ierobežot pilsoniskās sabiedrības darbību Latvijā.

"Ja vēlēšanas Jauniešu Saeimā ir atļautas, tad kāpēc pret nepilsoņiem ir citāda attieksme?" - jautā nepilsoņu pārstāve, juriste Elizabete Krivcova

Jūrmalas dome atteicās saskaņot 6 no 7 ieplānotām vietām nepilsoņu balsošanas iecirkņiem ar norādi, ka nelielā attālumā, tas ir vairāku kvartālu attālumā, atrodas pašvaldības vēlēšanu iecirkņi un nepilsoņu sapulcēs ir iespējama kārtības traucēšana un aģitēšana par pašvaldību vēlēšanām. Par savu lēmumu Jūrmalas dome izpilddirektore G.Smalkā pavēstīja Nepilsoņu kongresam vakar, 27.maijā.

- Sava iesniegumā Jūrmalas domē mēs esam īpaši uzsveruši, ka mūsu sabiedriskās vēlēšanas nav saistītas ar pašvaldību vēlēšanām, mūsu kandidātu vidū nav neviena, kurš kandidētu pašvaldību vēlēšanās, un mēs netaisāmies aģitēt, - skaidro Elizabete Krivcova. - Vēl vairāk, lielākā daļa mūsu kandidātu ir nepilsoņi, kuri vispār ir izslēgti no oficiālā vēlēšanu procesā. Tāpēc mēs uzskatam Jūrmala domes lēmumu aizliegt mūsu sapulces par nepamatotu un patvaļīgu, kas ierobežo Satversmes 103.panta garantēto miermīlīgu sapulču brīvību. Vakar vakarā mēs iesniedzam prasību administratīvas tiesā, un tuvāku dienu laikā gaidām tiesas lēmumu.

Latvijā

Aizsardzības ministrijas AM parlamentārā sekretāra Arta Švinkas (P) dalība sestdien notikušajā Palestīnas civiliedzīvotāju upuru piemiņas pasākumā jāvērtē aizsardzības ministram Andrim Sprūdam (P), uzskata valdošās politiskās koalīcijas partneri no "Jaunās vienotības" (JV) un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS).

Svarīgākais