Sūdzas par EP apmeklētāju centrā atrodamo trūcīgo informāciju par Baltijas valstīm

Pēc Eiropas Parlamenta (EP) deputātes Sandras Kalnietes (V) iniciatīvas vairāki deputāti nosūtījuši vēstuli parlamenta vadībai, paužot neizpratni par apmeklētāju centra "Parlamentarium" izstāžu saturu, aģentūru LETA informēja deputātes parlamentārais asistents Mārtiņš Spravņiks.

2011.gadā atvērtā apmeklētāju centra mērķis ir informēt cilvēkus par EP vēsturi un uzbūvi. Tāpat šajā centrā ir informācija par Eiropas Savienības pirmsākumiem un dažādiem vēsturiskiem notikumiem, kuri veicināja bloka izveidošanos. Deputātu neapmierinātību raisījis fakts, ka apmeklētāju centrā ir daudz informācijas par nacistiskās Vācijas pastrādātajiem noziegumiem, bet ignorēta Padomju Savienības līdzatbildība Otrā pasaules kara sākšanā, līgumā vienojoties ar nacistisko Vāciju par Eiropas sadalīšanu ietekmes zonās. Tāpat ekspozīcija neatspoguļo, ka Padomju Savienība kopā ar nacistisko Vāciju okupēja Poliju un Baltijas valstis. Kalnietes vēstules līdzparakstītāji ir EP viceprezidents Jaceks Protasievičs, Kultūras komitejas vadītāja Dorisa Paka, Vitauts Landsberģis, Tunne Kelams un Monika Makoveja.

""Parlamentarium" ekspozīcijas "baltie plankumi" ir kārtējais apliecinājums tam, ka 20.gadus pēc Padomju Savienības sabrukuma tās radītais dzelzs priekškars vēl arvien valda eiropiešu apziņā. Daudziem tie noziegumi un traģēdijas, kas piemeklēja Austrumeiropu un Baltijas valstis, šķiet kaut kas, kas noticis tālu un citur. Gandrīz vai uz mēness. "Parlamentarium" ekspozīcija rada iespaidu, ka mūsu vēsture ir sākusies astoņdesmitajos gados. Arī tas, kas notika aiz dzelzs priekškara, ir Eiropas kopīgās vēstures neatņemama daļa. Tāpat kā mūsu upuri un varoņi," uzskata Kalniete.

"Pirmā informācija par Baltijas valstīm parādās tikai bildēs no 20.gadsimta astoņdesmitajiem gadiem. Mazāk zinošiem apmeklētājiem tas rada iespaidu, ka pirms neatkarības atgūšanas 1991.gadā Baltijas valstis vienmēr ir bijušas daļa no Padomju Savienības," vēstulē raksta deputāti. Viņi šos faktus aicina iekļaut ekspozīcijā, lai paplašinātu eiropiešu zināšanas par vēsturi un to, kas notika aiz dzelzs priekškara.

Apmeklētāju centru "Parlamentarium" apmeklē vairāki miljoni cilvēku gadā, un tas ir atvērts katru dienu.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais