Riekstiņš eirokomisāra portfeli vērtē kā Latvijai "apmierinošu piedāvājumu"

Latvijas pārstāvim Andrim Piebalgam piedāvātais attīstības sadarbības eirokomisāra portfelis ir vērtējams kā "apmierinošs piedāvājums", aģentūrai LETA sacīja ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP).

Ministrs uzsvēra, ka attīstības sadarbība Eiropas Savienībā (ES) ir svarīga politika, ko parāda arī līdzšinēja bloka darbība šajā virzienā, proti, ES atvēlētais finansējums šai jomai ir aptuveni 60% no visas pasaules sniegtās palīdzības trešajām valstīm.

"Eiropas Savienībai tā ir nopietna lieta," vērtēja ārlietu ministrs.

Viņš uzskata, ka tagad būtiskākais Piebalgam ir koncentrēties uz gaidāmo eiroparlamentāriešu iztaujāšanu.

Ministrs pagaidām atturīgi vērtēja jaunveidojamās Eiropas Komisijas (EK) darbu, norādot - "cik veiksmīgi kopumā darbosies jaunā komisija, to parādīs laiks".

LETA jau ziņoja, ka no Latvijas izvirzītajam komisāra amata kandidātam Piebalgam jaunajā EK iedalīts attīstības sadarbības portfelis. Vienlaikus Piebalgs pārstāvēs komisiju Ārējo attiecību padomē, kuru vadīs Lielbritānijas pārstāve Ketrina Eštone.

Attīstības sadarbības politikas mērķis ir palīdzības sniegšana trūcīgām un mazāk attīstītām valstīm Āzijā, Latīņamerikā un Āfrikā, lai veicinātu ilgtermiņa sociālo un ekonomisko attīstību un sniegtu ieguldījumu nabadzības mazināšanā.

Kā ziņots, Eiropas Parlamentā (EP) izvirzīto eirokomisāru kandidātu uzklausīšanu sāks no nākamā gada 11.janvāra līdz 15.janvārim Briselē. Uzklausīšana turpināsies arī 18.janvārī un 19.janvārī Strasbūras plenārsesijā.

EP balsojums par visas jaunās EK sastāvu plānots 26.janvārī, speciāli organizētā parlamenta minisesijā.

Svarīgākais