Piebalgs sev prognozē grūtu eiroparlamentāriešu iztaujāšanu

Eiropas Savienības (ES) attīstības sadarbības komisāra amata kandidāts no Latvijas Andris Piebalgs sev prognozē grūtu gaidāmo Eiropas Parlamenta (EP) deputātu iztaujāšanu.

"Būs ļoti grūti," telefonsarunā aģentūrai LETA sacīja Piebalgs. Viņš uzsvēra, ka attīstības sadarbība ir sena politika ES, tā ir ļoti specifiska un ar lieliem finanšu līdzekļiem.

Piebalgs sev iedalīto komisāra posteni vērtēja kā "vienu no smagajiem Eiropas portfeļiem", kuram jācīnās ar globālām problēmām, proti, kā panākt, lai pasaulē nav trūkuma un nabadzības.

Tā kā līdz šim mērķa sasniegšanā neesot bijis īpašu panākumu, tad, Piebalga vērtējumā, fakts, ka amats atvēlēts pārstāvim no tādas valsts, kurai nav lielas pieredzes attīstības sadarbības jautājumos, ir apliecinājums uzticībai, ka viņš spēs tikt galā ar šiem jautājumiem.

"Es nevaru pat uz tādu jautājumu atbildēt," sacīja Piebalgs, lūgts vērtēt savas izjūtas, ka viņš nāk no valsts, kas attīstības sadarbībai atvēl ļoti mazus līdzekļus, bet viņam pašam tagad būs jāatbild par bloka politiku šajā jautājumā ar miljardiem eiro vērtu ieguldījumu.

Vēlāk Piebalgs gan aicināja nesaistīt Latvijas nacionālo attīstības sadarbību ar ES realizēto politiku, jo tām ir citi mērķi. Tāpat svarīgākais šajā gadījumā neesot ieguldītās summas, bet gan pārvaldes mehānismi.

Piebalgam tagad ir vairāk nekā mēnesis laika, lai sagatavotos iztaujāšanai EP. Viņš atzina, ka tagad zināmas grūtības sagādās nepieciešamība būt atbildīgam par enerģētikas jautājumiem un paralēli gatavošanās jaunajam postenim. Tāpat Piebalgs jau tuvākajā laikā plāno sākt veidot savu jauno biroju.

Kā ziņots, EP izvirzīto eirokomisāru kandidātu uzklausīšanu sāks no nākamā gada 11.janvāra līdz 15.janvārim Briselē. Uzklausīšana turpināsies arī 18.janvārī un 19.janvārī Strasbūras plenārsesijā. Tradicionāli ar ārlietām saistītos komisārus eiroparlamentārieši iztaujā vienus no pirmajiem.

EP balsojums par visas jaunās EK sastāvu plānots 26.janvārī, speciāli organizētā parlamenta minisesijā.

Svarīgākais