EP pieprasa aktīvu rīcību, lai novērstu vardarbību pret sievietēm

Eiropas Parlaments rezolūcijā mudina visas ES dalībvalstis atzīt, ka vardarbība pret sievietēm, gan laulībā, gan neoficiāli nenoformētās attiecībās, ir kriminālpārkāpums un pieprasa mērķtiecīgu rīcības plānu ES līmenī un skaidru tiesisko pamatu dalībvalstīs. Parlaments prasa dalībvalstīm noraidīt kā vainu mīkstinošus apstākļus jebkādas atsauces uz kultūras un reliģiskajām paražām.

Rezolūciju Parlaments pieņēma ar pārliecinošu balsu vairākumu.

Vīriešu vardarbība pret sievietēm neatkarīgi no vecuma un sociālās piederības ir plaši izplatīta visā Eiropā, un upuru statistika ir satraucoša, uzsver deputāti. Eiropā no vardarbības ģimenē cieš katra ceturtā sieviete.

Deputāti aicina dalībvalstis atzīt, ka seksuāla vardarbība un izvarošana, tostarp laulībā un oficiāli nenoformētās attiecībās, vai tāda, ko veikuši radinieki, ir kriminālpārkāpums. Parlaments prasa dalībvalstīm noraidīt kā vainu mīkstinošus apstākļus jebkādas atsauces uz kultūras un reliģiskajām paražām.

Deputāti mudina dalībvalstis uzlabot savus likumus un politikas virzienus, pasākumos ietverot konkrētus pasākumus pret sievietēm vērstās vīriešu vardarbības novēršanai un cietušo personu aizsardzībai. Tostarp deputāti prasa veicināt bezmaksas juridiskās palīdzības pieejamību sievietēm, kas cietušas no seksuālās vardarbības vai cilvēku tirdzniecības.

Eiropas līmenī Parlaments aicina Eiropas Komisiju iesniegt mērķtiecīgu un saskaņotāku ES politikas plānu visa veida vardarbības apkarošanai pret sievietēm.

Parlaments arī norāda, ka ir vairākkārt aicinājis noteikt vienu Eiropas gadu par visu veidu vardarbības pret sievietēm izskaušanas gadu.

Debates par rezolūciju notika 25.novembrī, ko ANO noteikusi par Starptautisko dienu vardarbības pret sievietēm izskaušanai. Decembrī Eiropas Parlamentā notiks šim jautājumam veltīts starptautisks seminārs.

Svarīgākais