Māris Riekstiņš Baltijas Padomes sanāksmē ziņos par Latvijas prioritātēm

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš kopā ar Igaunijas un Lietuvas kolēģiem š.g. 27. novembrī piedalīsies 15. Baltijas Padomes sanāksmē Viļņā, Lietuvā.

Sanāksmes dienaskārtībā paredzēts izvērtēt Lietuvas prezidentūras ietvaros 2009. gadā paveikto trīspusējās sadarbības jomā, kā arī iezīmēt prioritārās sadarbības jomas 2010. gadā, kad Baltijas Ministru padomes prezidējošā valsts būs Latvija.

Kā vienu no svarīgākajām prioritātēm savstarpējā sadarbībā nākamajā gadā Latvija ir noteikusi Baltijas reģiona ekonomiskās situācijas stabilizāciju, izaugsmi un konkurētspējas paaugstināšanu. Baltijas Ministru padomes premjerministru tikšanās laikā 5.-6.novembrī Viļņā tika panākta vienošanās par Baltijas valstu sadarbību un rīcības koordinēšanu ekonomikas un finanšu jomās, kā arī Eiropas Savienības stratēģijas Baltijas jūras reģionam īstenošanā.

Tāpat Latvija ir uzsvērusi drošības politiku kā nozīmīgu jautājumu trīspusējā sadarbībā, gan koordinējot Baltijas valstu pozīcijas jaunās NATO stratēģiskās koncepcijas izstrādē, gan enerģētikas un vides drošības jautājumos.

Ņemot vērā, ka Latvija 2010.gadā būs arī Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) sadarbības koordinējošā valsts, tad viena no izvirzītajām prioritātēm ir Baltijas un Ziemeļvalstu stratēģiskā sadarbība, padziļinot kontaktus reģiona un globālo jautājumu risināšanā.

Baltijas Ministru padome ir Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valdību sadarbības institūcija, un tā ir izveidota 1994. gadā. Baltijas Asambleja ir trīs Baltijas valstu parlamentu koordinējoša un konsultatīva sadarbības institūcija, izveidota 1991. gadā. Baltijas Asamblejas sesijas notiek reizi gadā.

Latvija 2010.gadā pildīs Baltijas Ministru padomes un Baltijas Asamblejas prezidējošās valsts pienākumus, rotācijas kārtībā pārņemot tos no Lietuvas.

Svarīgākais