Deputāti sašutuši par ministrijas rīcību

Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja šodien izskatīja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) atbildi uz tai nosūtītajiem labojumiem Rīgas pašvaldības saistošajos noteikumos Nr.80 "Sabiedriskās kārtības noteikumi Rīgā".

RAPLM pieprasa Rīgas domei svītrot no saistošajiem noteikumiem aizliegumu nepilngadīgām personām smēķēt publiskajās vietās, aizliegumu personām atrasties publiskajās vietās ar vaļēju alkoholiska dzēriena iepakojumu, komersanta pienākumu rūpēties, lai izklaides vietās pēc noteiktā laika neatrastos nepilngadīgās personas, kā arī aizliegumu trokšņot. Komitejas sēdē tika atzīmēts, ka, ja konsekventi sekot RAPLM norādēm, būtu jāatceļ arī aizliegums vest pastaigā suņus bērnu rotaļu laukumos, aizliegums peldēt aiz bojām, uzbraukt uz ledus u.tml. Sēdē tika atzīmēts arī fakts, ka RAPLM savu atzinumu ir sniegusi, pārkāpjot likumā noteiktos termiņus, līdz ar to izmaiņas saistošajos noteikumos jau ir stājušās spēkā. Deputāti pauda sašutumu par to, ka, viņuprāt, ministrija ir rīkojusies pretēji spēkā esošo likumu garam un tiesas lēmumu precedentiem.

Komiteja vienbalsīgi nolēma vērsties ar aicinājumu pie Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova parakstīt vēstuli RAPLM ministram Edgaram Zalānam ar lūgumu vēlreiz izskatīt izmaiņas saistošajos noteikumos, ņemot vērā pašvaldības sagatavoto papildu juridisko argumentāciju un statistiskos datus.

Komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais, komentējot izskatīto jautājumu, uzsvēra domes gatavību vest dialogu ar ministriju. "Un tomēr", sacīja D.Turlais, "manī arvien vairāk nostiprinās iespaids, ka ministrijas ierēdņi dara visu, lai samazinātu Rīgas pašvaldības tiesības ieviest kārtību savā teritorijā - par labu savām tiesībām kaut ko atļaut vai aizliegt. Iespējams, tā ir birokrātijas vēlme pierādīt savu nozīmību un neaizstājamību". D.Turlais arī atzīmēja, ka apstākļos, kad Valsts Kārtības policija minimāli piedalās sabiedriskās kārtības uzturēšanā Rīgā, Pašvaldības policijas tiesību samazināšana būtiski ierobežo rīdzinieku tiesības uz drošu un mierīgu vidi.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.