Dombrovskis: Valdošajā koalīcijā ir problēmas, jo katrs sevi uzskata par neaizstājamu

© F64 Photo Agency

Valda Dombrovska (V) valdību veidojošās koalīcijas galvenā problēma ir tā, ka "visādu sarkano līniju dēļ" katrs no koalīcijas partneriem sevi uzskata par neaizstājamu un atļaujas rīkoties, kā vien ienāk prātā, šādu viedokli Latvijas Radio pauda Reformu partijas (RP) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

RP politiķis uzsvēra, ka paliek spēkā brīdinājums - ja kāds no koalīcijas partneriem mēģinās gāzt kādu no RP ministriem, partija valdību pametīs. Pašlaik, kad tiek spriests par Roberta Ķīļa spējām turpināt izglītības ministra pienākumus, šādu spiedienu RP neizjūtot.

Kīļa veselība ir pasliktinājusies, cīnoties par reformām izglītības nozarē, sacīja Dombrovskis, atturoties sniegt vērtējumu, vai ministra veselība ļauj turpināt strādāt. "Tas nav jautājums man, jo neesmu ne ārsts, ne dievs. Viss ir dabas rokās," sacīja politiķis, uzsverot, ka pamatā lēmums tas būs atkarīgs no ārstu sniegtā Ķīļa veselības vērtējuma un ministra pašsajūtas.

Vaicāts, vai RP jau meklē jaunus iespējamos izglītības ministra amata kandidātus, Dombrovskis tieši neatbildēja, sakot, ka partijā tiekot darīts viss, lai nodrošinātu Izglītības un zinātnes ministrijas nepārtrauktu darbu jebkura scenārija gadījumā.

Runājot par RP nākotni pēc Valda Zatlera aiziešanas no partijas vadības, Dombrovskis pauda viedokli, ka, neskatoties uz zemajiem reitingiem, RP strādājošos norakstīt būtu par agru.

Partijas divas galvenās problēmas esot tas, ka RP tapusi ļoti īsā laikā, tāpēc tai vēl jātop par īstu partiju, kas būtu saliedēta un efektīva organizācija, kā arī tas, ka partijai trūkstot skaidra piedāvājuma un redzējuma par nākotni, ko piedāvāt sabiedrībai, taču šāds trūkums esot visām Latvijā strādājošajām partijām.

Latvijā

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā, šodien tika atvērta bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas grāmata "Dzejas struktūras loģika un poētika latviešu dainās" angļu valodā, aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtā. Grāmatu izdevusi izdevniecība "Pētergailis". Tās dizaina autors Ivo Grundulis, atbildīgā redaktore - Inguna Cepīte, redaktors - Kārlis Freibergs. Zinātniece, folkloras pētniece Vīķe-Freiberga savu 85 gadu jubileju atzīmēja, apgādā "Pētergailis" laižot klajā cikla "Trejādas saules" sējumu "Kosmoloģiskā saule" angļu valodā, lai ar latviešu dainām iepazīstinātu arī starptautisko auditoriju. Vīķe-Freiberga veikusi pētījumus par latviešu tautas dziesmu semiotiku, poētiku un struktūru. Šajā darbības posmā sagatavotas vai publicētas desmit grāmatas, ap 160 rakstu, monogrāfiju un grāmatu nodaļu, sniegtas vairāk nekā 250 runu un zinātniski referāti angļu, franču un latviešu valodā.