"Zemnieki" sola rīdziniekiem bezmaksas sabiedrisko transportu

Latvijas Zemnieku savienība (LZS) pirms pašvaldību vēlēšanām rīdziniekiem sola bezmaksas sabiedrisko transportu vai tā izmantošanu ar būtiskām atlaidēm. Kā intervijā aģentūrai LETA pauž LZS Rīgas mēra amata kandidāts, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes valdes loceklis Armands Krauze, šādas atlaides ir pelnījuši visi rīdzinieki, kas deklarējuši savu dzīvesvietu galvaspilsētā un maksā te nodokļus.

"Man patīk ideja par bezmaksas sabiedrisko transportu rīdziniekiem. Nila Ušakova (SC) vadītā Rīgas dome to nodrošina vairākām iedzīvotāju kategorijām - skolēniem, nestrādājošiem pensionāriem," saka Krauze. Viņaprāt, bezmaksas sabiedrisko transportu vai tā izmantošanu ar būtiskām atlaidēm ir pelnījuši visi rīdzinieki, kas deklarējuši savu dzīvesvietu galvaspilsētā un maksā te nodokļus.

Daudz kur Eiropā pilsētas iedzīvotāji var izmantot sabiedrisko transportu ar lētām mēnešbiļetēm. Arī Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem sabiedriskais transports varētu būt par velti vai arī viņi varētu iegādāties mēnešbiļetes ar lielām cenas atlaidēm, sola LZS Rīgas mēra amata kandidāts.

Krauze bijis pārsteigts, uzzinot, ka Rīgā ir deklarējušies tikai apmēram 650 000 iedzīvotāju. Tas, viņaprāt, ir ļoti maz. Pēc provizoriskām aplēsēm, Rīgā patlaban varētu būt līdz 100 000 nedeklarētu iedzīvotāju, kuri strādā un dzīvo Rīgā, bet viņu ienākuma nodokli saņem citas pašvaldības, kurās viņi ir deklarējuši savu dzīvesvietu. "Tajā brīdī, kad Rīgā deklarētie iedzīvotāji sāks saņemt taustāmus bonusus, domāju, deklarēto rīdzinieku skaits pieaugs, palielināsies arī iemaksas galvaspilsētas budžetā, kuras varēs izmantot pilsētas attīstībai," uzskata Krauze.

Rīgas budžetā šogad ir 54,5 miljonu latu deficīts. Tas, pēc Krauzes domām, ir ļoti daudz. Pašreizējie Rīgas "saimnieki" ir notērējuši iepriekšējā domes sasaukuma atstāto līdzekļu uzkrājumu. "Saskaņieši", kas patlaban saimnieko galvaspilsētā, tērē vairāk, nekā tiek nopelnīts, lielais budžeta deficīts rada bažas, ka tie, kas patlaban saimnieko galvaspilsētā, var sākt iztirgot ne tikai pašvaldības daudzstāvu namus, bet arī Rīgas mežus. Tāpēc, pēc Krauzes domām, ar likumu būtu jānosaka, ka Rīgas meži, kuri aizņem vairāk nekā 60 000 hektāru, tāpat kā valsts meži, nav pārdodami.

LZS saraksta līderis uzskata, ka pašvaldības uzņēmumu pārvalde patlaban nav efektīva un caurskatāma. Rīgas domes opozīcija sūdzas, ka deputāti nevar dabūt, piemēram, "Rīgas satiksmes" finanšu rādītājus.

Rīgas dome apgalvo, ka tā daudz dara, lai atvieglotu iedzīvotājiem dzīvi. Ēkas, protams, ir jāsiltina pašiem iedzīvotājiem. Ja mājas iedzīvotāji sanāk kopā un nolemj, ka nevēlas ņemt kredītu mājas siltināšanai, tur nelīdzēs ne Ušakova, ne Ēlertes klātbūtne, ir pārliecināts Krauze. Katrs mājas siltināšanas gadījums, viņaprāt, ir jāvērtē individuāli, un vispirms ir jābūt aprēķinam, vai apkures maksas samazinājums segs maksājumus par ēkas siltināšanai ņemto bankas kredītu.

Rīgas domē ir jurists, kurš tiem, kas turpmāk vēlas paši apsaimniekot savu māju, izsniedz dokumentu kaudzi. Iedzīvotāju pārstāvis ar šiem dokumentiem ir spiests staigāt no vienas institūcijas uz otru. Pēc Krauzes domām, būtu lietderīgāk, ja Rīgas dome algotu konsultantu, kas praktiski palīdz nama apsaimniekošanas biedrības veidotājiem - aiznes un piereģistrē nepieciešamos dokumentus.

"Rīgas domes namu apsaimniekošanas uzņēmumā nav kārtības, tas man ir skaidrs," saka LZS saraksta līderis. Tagad, kad nama, kurā viņš dzīvo, iedzīvotāji ir nodibinājuši savu apsaimniekošanas biedrību, nauda paliek pāri, veidojas uzkrājums, agrāk, kad namu apsaimniekoja Rīgas pašvaldības uzņēmums, naudas vienmēr pietrūka. Krauze ir pārliecināts, ka ir jāveicina namu apsaimniekošanas biedrību veidošana, kas ir tiešs pašvaldības pienākums, tad arī dzīvojamās ēkas tiks siltinātas.

Svarīgākais