Lietuvā skandāla dēļ atkāpjas Valsts tiesu psihiatrijas dienesta vadītājs

Lietuvas Valsts tiesu psihiatrijas dienesta vadītājs Konstantīns Daškevičs nolēmis atkāpties no amata saistībā ar skandalozu ekspertīzi, kurā par nepieskaitāmu atzīts cilvēks, kas pērn aizturēts kā iespējamais liela kontrabandistu grupējuma vadītājs, ceturtdien vēsta portāls "Balsas.lt".

Veselības aizsardzības ministrs Vītenis Andrjukaitis, kura vadītajai ministrijai pakļauts Valsts tiesu psihiatrijas dienests, Seima deputātus informējis, ka izveidota jauna ekspertu komisija un aizdomās turētajam Marjanam Taraškevičam tiks veikta vēl viena ekspertīze.

Kā iepriekš rakstīja portāls "Alfa.lt", Taraškeviču pārbaudījusi komisija, ko vadījusi Dašekeviča vietniece Jeļena Marcinkevičiene, kuras dēls Toms, pēc lietas izmeklētāju ziņām, ir labs Taraškeviča draugs.

Pati Marcinkevičiene savukārt jau desmit gadus dzīvo vienā dārgā privātmājā ar savu priekšnieku un kopā dodas eksotiskos ceļojumos. Daškevičs gan apgalvo, ka viņus abus saista "tikai darba attiecības, bet ne kopīgs īpašums".

Kā atzīst Lietuvas tiesībsargāšanas iestāžu amatpersonas, noziedzīgie grupējumi, kas nodarbojas ar tabakas kontrabandu, gūst simtiem miljoniem litu lielu peļņu, kas tiek atkal tālāk investēta kontrabandā, kā arī kārtības sargu un politiķu uzpirkšanā.

Šā iemesla dēļ Lietuvas Muitas krimināldienests gan ziņo par aizturētām kontrabandas kravām, bet nevar lepoties, ka būtu izdevies saukt pie atbildības vainīgo grupējumu līderus. Pēdējā gada laikā gan aizturēti grupējuma "Mentu brigāde" vadītāji - jau pieminētais Taraškevičs, kā arī Vincents Mačulaitis jeb Mareks un Vincuks, bet tā vien šķiet, ka no cietumsoda viņiem izdosies izvairīties, spriež portāls.

Vincents Mačulaitis pats kādreiz strādājis tiesībsargāšanas struktūrās un pēc aizturēšanas atzinis savu vainu, sniedzot informāciju par vairākiem kontrabandas tīkla ierindas locekļiem, šoferiem vai zemāka ranga muitniekiem. Pēc "Alfa.lt" rīcībā esošās informācijas, par šo atzīšanos viņam solīts izmeklēšanu pilnībā vai vismaz daļēji izbeigt.

Taraškevičs izvēlējies citu ceļu - pieprasījis psihiatru ekspertīzi, kurā atzīts, ka viņš cieš no smagas depresijas, neapzinās un nespēj kontrolēt savu rīcību.

Šie atzinumi nav pārliecinājuši prokurorus, kuru rīcībā ir ziņas, ka aizturēšanas brīdī un vēl pēc tam viņš bijis gluži vesels, bet vēlāk esot pat saņēmis instrukcijas, kā simulēt psihisku slimību. Lietu, kuras izmeklēšana ilgu laiku nav virzījusies uz priekšu, tagad pārņēmis Ģenerālprokuratūras Organizēto noziegumu un korupcijas izmeklēšanas departamenta prokurors Gedgauds Norkūns.

Pēc "Alfa.lt" ziņām, Taraškeviča psihiatriskās ekspertīzes iespējamā cena varēja sasniegt 160 000 eiro (112 448 latus).

Jaunajā, paplašinātajā ekspertu komisijā, kas pārbaudīs Taraškeviča psihiskās veselības stāvokli, iekļauti citi mediķi. Tiesa gan, pēc "Alfa.lt" ziņām, viņus esot izraudzījies tas pats Daškevičs.

Tomēr par līdzšinējā Valsts tiesu psihiatrijas dienesta direktora un viņa vietnieces attiecībām solījusi interesēties arī Lietuvas Galvenā dienesta ētikas komisija un Veselības aizsardzības ministrija. Iespējams, ka šo desmit gadu laikā, kopš viņi mīt zem viena jumta, veikta ne viena vien ekspertīze, kuras rezultātus būtu iemesls apšaubīt.

Svarīgākais