Putins noraida kritiku par kratīšanām NVO birojos

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien noraidīja pārmetumus par kratīšanām Krievijas un ārvalstu nevalstisko organizāciju (NVO) birojos.

Skaidrojot plašu kritiku saņēmušo Krievijas varasiestāžu rīcību, Putins uzsvēra, ka Krievijai ir jāuzrauga tās ārvalstu organizācijas, kas iesaistītas Krievijas politiskajās norisēs.

"Krievijā darbojas 654 nevalstiskās organizācijas, kas, kā tagad noskaidrojies, saņem finansējumu no ārvalstīm. Sešsimt piecdesmit četras organizācijas - tas ir vesels tīkls visā Krievijā, visos valsts reģionos," intervijā Vācijas telekanālam ARD skaidroja Putins, kurš svētdien un pirmdien apmeklēs Vāciju un Nīderlandi.

"Vai varat iedomāties, cik daudz naudas ienācis šo organizāciju kontos vien četru mēnešu laikā, kopš mēs pieņēmām attiecīgo likumu?" vaicāja Putins. "Jūs to nevarat iedomāties, un es arī to nezināju, - 28,3 miljardi rubļu, tas ir teju miljards dolāru."

"Vai sabiedrībai nebūtu jāzina, kurš saņem šo naudu un kādam mērķim?" taujāja Putins.

Salīdzinājumam - Rietumos darbojas tikai divas Krievijas valsts finansētas organizācijas - viena Savienotajās Valstīs, bet otra Eiropā, norādīja Putins.

Jau vēstīts, ka pēdējo nedēļu laikā Krievijā pārbaudes notikušas vairāk nekā 100 nevalstiskajās organizācijās, arī starptautisko cilvēktiesību aizsardzības organizāciju "Human Rights Watch" un "Amnesty International" birojos.

Bažas par nevalstiskajās organizācijās veiktajām kratīšanām izteikušas ASV, Eiropas Savienība (ES), kā arī Vācija un Francija, to asi nosodījuši arī vairāki Kremļa cilvēktiesību padomes locekļi.

Vācijas kancleres Angelas Merkeles pārstāvis brīdinājis, ka Krievijas varasiestāžu veiktās kratīšanas NVO birojos varētu pasliktināt Krievijas un Vācijas attiecības.

Putins gan noraidīja Vācijas telekanāla ARD žurnālista pausto pārliecību, ka kratīšanu rezultātā tikusi iebiedēta Krievijas sabiedrība.

"Jūs baidāt Vācijas sabiedrību. Nekas tamlīdzīgs nenotiek, nav vajadzības baidīt cilvēkus," atbildēja Putins. "Kratīšanas, aresti. Kādas kratīšanas? Kādi aresti? Kurš tika arestēts? Nosauciet kaut vienu vārdu."

"Mēs tikai vēlamies zināt, kurš saņem šo naudu un kam tā tiek tērēta," piebilda Kremļa saimnieks.

Vienlaikus Putins noraidīja pārmetumus arī par likumu, kas būtiski palielina naudassodu par pārkāpumiem protesta akciju norisē, skaidrojot, ka demonstrantiem ir jāievēro likums.

"Ordnung muss sein ("Kārtībai jābūt")," vācu telekanālam uzsvēra Putins, kurš labi pārvalda vācu valodu. "Tas ir labi zināms likums. Ir jābūt kārtībai. Nevar pieļaut haosu. Un to, pie kā noved haoss, jūs un es labi redzam, piemēram, Ziemeļāfrikas gadījumā. Kam tas ir vajadzīgs?"

Kratīšanas NVO birojos sākās pēc tam, kad Krievijā spēkā stājās jaunais likums, kurā sabiedriskās organizācijas, kuras saņem ārvalstu finansējumu, kvalificētas kā "ārvalstu aģenti" un noteikts, ka tajās veicamas stingrākas pārbaudes.

Tiesa, Krievijas varasiestādes kratīšanu vilni nesaista ar "ārzemju aģentu" likumu un, pēc visa spriežot, cenšas veikt padziļinātu izpēti tajās organizācijās, kuru aktivitātes izraisa varas struktūru nepatiku.

Represijas varētu radīt jaunus apgrūtinājumus Putina jau tā sarežģītajās attiecībās ar Rietumiem.

Latvijā

Saeimas "Progresīvo" frakcija atkārtoti iesniegusi priekšlikumus grozījumiem Ceļu satiksmes likumā, kas paredz noteikt naudas sodu par ātruma pārsniegšanu no sešiem līdz desmit kilometriem stundā (km/h), par ko pašlaik paredzēts tikai brīdinājums.

Svarīgākais