Pēc NA iniciatīvas veidos nodibinājumu vēstures skaidrošanai, Latvijas varoņu piemiņas iemūžināšanai

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) biedri un atbalstītāji nolēmuši veidot nodibinājumu, kura mērķis būs sabiedrības izglītošana par Latvijas valsts likumīgās varas atjaunošanas vēsturi, aģentūru LETA informēja NA preses sekretāre Laila Ozoliņa.

Nodibinājums arī vāks līdzekļus Latvijas varoņu piemiņas iemūžināšanai un rīkos citus ar vēstures jautājumiem saistītus pasākumus.

Lēmums par nodibinājuma veidošanu pieņemts šodien, NA biedriem un atbalstītājiem tikšanās laikā apkopojot idejas rīcības plānam Latvijas Centrālās padomes (LCP) vadītāja Konstantīna Čakstes un citu latviešu, kas pretojās okupācijas varām, piemiņas iemūžināšanai.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns NA gadskārtējā kongresā šomēnes aicināja rast iespēju godināt Konstantīnu Čaksti, Kārli Gopperu un Gunāru Astru - personas, kas, viņaprāt, vislabāk simbolizē latviešu pretestību okupācijas varām.

Šodienas NA sanāksmē vēsturnieki Ritvars Jansons un Raitis Ābelnieks uzstājās ar priekšlasījumu par LCP un Konstantīnu Čaksti. Savukārt NA Saeimas frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis izteicis priekšlikumu īstenot pirms gada rosināto ideju par pieminekli Latvijas varoņu piemiņas iemūžināšanai un aicinājis domubiedrus iesaistīties finansiālo līdzekļu vākšanā.

Kā norāda Ozoliņa, 17.marts šādai sanāksmei tika izvēlēts apzināti, jo simbolizē Latvijas valsts atjaunošanas centienus Otrā pasaules kara beigās.

1944. gada 17. martā tika sagatavots LCP memorands, kurā 190 plaši pazīstami Latvijas politiskie un kultūras darbinieki deklarēja nepieciešamību nekavējoties atjaunot Latvijas Republikas faktisko suverenitāti un izveidot Latvijas valdību.

LCP tika nodibināta 1943.gada 13.augustā kā nelegāls politisks centrs nolūkā koordinēt dažādu pretestības grupu darbību. To izveidoja lielāko pirmskara latviešu politisko partiju pārstāvji.

1944.gada pavasarī Vācijas drošības iestādes arestēja LCP vadītājus un viņi nonāca Štuthofas koncentrācijas nometnē. LCP memorands, kura oriģināls glabājas Kara muzejā, ir iekļauts UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā.

Svarīgākais