Āboltiņai, Dombrovskim, Viņķelei nosūta rozes un maizi, lai atgādinātu par sieviešu stāvokli Latvijā

© Scanpix

Biedrība "Latvijas Sieviešu nevalstisko organizāciju sadarbības tīkls" Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (V), Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V) un labklājības ministrei Ilzei Viņķelei (V) šodien nosūtīja 8.marta simbolus - maizi un rozes - un aicināja šodien uzrunāt kolēģus un sabiedrību, atgādinot par sieviešu stāvokli Latvijā un mudinot meklēt iespējamos risinājumus, aģentūru LETA informēja organizācijas valdes priekšsēdētāja Inete Ielīte.

Viņa norādīja, ka maize un rozes simbolizē nevienlīdzību sieviešu un vīriešu atalgojumā un sieviešu ekonomisko situāciju Latvijā.

"Vēršam uzmanību, ka sieviešu vidējā darba samaksa Latvijā jau vairākus gadus ir 15% līdz 19% mazāka nekā vīriešu atalgojums. Zemāki ienākumi un mazākas sociālās iemaksas nozīmē mazākas pensijas sievietēm nākotnē, kas savukārt rada lielākus nabadzības riska draudus," uzsver biedrība.

Ielīte arī norāda, ka nabadzība Latvijā padziļinās un kopumā sievietes, it īpaši ar bērniem, ir pakļautas lielākam nabadzības riskam nekā vīrieši. Viņa akcentē, ka no dažāda veida vardarbības dzīves laikā ir cietusi katra trešā sieviete vai meitene.

Viņa arī atgādina, ka Starptautiskās Sieviešu dienas pirmsākumi meklējami 1857.gada 8.martā, kad tekstila rūpnīcas strādnieces Ņujorkā, ASV, devās protesta gājienā, vēršoties pret zemajām algām un darba apstākļiem. Savukārt 1908.gada 8.martā 15 000 sieviešu devās maršā pa Ņujorkas ielām, pieprasot īsākas darba stundas, vēlēšanu tiesības, labāku atalgojumu. Viņu moto bija "Maize un rozes", kur maize simbolizēja ekonomisko drošību, bet rozes - labāku dzīves kvalitāti.

Svarīgākais