Rinkēvičs aicina Baltijas valstis uz ciešu sadarbību trešās enerģētikas paketes ieviešanā

Trešdien Briselē pēc Latvijas ekonomikas ministra Daniela Pavļuta aicinājuma notika Eiropas Komisijas (EK) enerģētikas komisāra Gintera Etingera un Baltijas valstu, Polijas un Somijas ministru darba tikšanās.

Latviju sanāksmē pārstāvēja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP), kurš uzsvēra nepieciešamību veidot ciešu sadarbību un koordināciju jautājumos, kas saistīti ar Eiropas Savienības (ES) trešās enerģētikas paketes ieviešanu gāzes sektorā.

Ministra priekšlikums guva reģionālo partneru un EK atsaucību un tika panākta vienošanās turpināt diskusijas par sadarbības koordinācijas mehānismu šajā jautājumā, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) Informācijas un sabiedrisko attiecību departamentā.

Tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi par funkcionējoša dabasgāzes tirgus izveides procesu Baltijā, tostarp EK pieaicināto konsultantu pētījuma secinājumiem un uz to pamata izstrādāto ceļa karti par reģionālā sašķidrinātās dabasgāzes termināļa būvniecībai piemērotāko vietu un citiem iespējamajiem reģiona gāzes tirgus diversifikācijas risinājumiem.

ĀM norāda, ka tikšanās laikā panākta kopēja izpratne, ka jāvirzās uz priekšu ar infrastruktūras attīstību un gāzes piegādes avotu diversifikāciju Austrumbaltijas reģionā, tomēr ir nepieciešama tālāka analīze par konkrētiem projektiem un to ieviešanas secību. Par to marta beigās plānotas tālākas diskusijas Baltijas enerģētikas tirgus starpsavienojumu plāna (BEMIP) gaitā.

Runājot par sašķidrinātās dabasgāzes termināļa vietas izvēli, Latvijas ārlietu ministrs uzsvēra, ka šādam lēmumam jābūt tehniski un ekonomiski pamatotam, neradot papildu izmaksas Latvijas patērētājiem un nodrošinot risinājuma zemākās izmaksas un reālus īstenošanas termiņus. Rinkēvičs norādīja, ka EK piedāvātajā ceļa kartē Latvijai būtisks ir Lietuvas un Polijas gāzes starpsavienojuma projekts, kā arī esošās gāzes infrastruktūras modernizācija Latvijā.

Ministri vienojās turpināt konsultācijas, lai panāktu reģionam ekonomiski un ģeopolitiski piemērotākos risinājumus.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.