Vilks Briselē iesniedz vēstuli par Latvijas gatavību dalībai eirozonā

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) šodien Briselē Eiropas Komisijas (EK) ekonomikas un monetāro lietu komisāram Oli Rēnam iesniedzis vēstuli par ārpuskārtas konverģences ziņojuma pieprasīšanu EK un Eiropas Centrālajai bankai (ECB), lai izvērtētu Latvijas atbilstību Māstrihtas kritērijiem un gatavību dalībai eirozonā.

Puses tikās Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) sanāksmes laikā,  informēja Finanšu ministrijā.

"Šodien starptautiskās sabiedrības uzmanības centrā ir Latvija, jo mēs pārliecinoši izpildām Māstrihtas kritērijus, lai jau 2014.gadā pievienotos eirozonai. Šo kritēriju izpilde ir kvalitātes zīmogs mūsu ekonomikai, un esmu pārliecināts, ka tos spēsim izpildīt arī ilgtermiņā, nodrošinot zemu valsts parāda līmeni, atbildīgu fiskālās politikas īstenošanu un stiprinot mūsu konkurenci," tiekoties ar komisāru, norādīja finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Konverģences ziņojuma pieprasīšana ir solis ceļā uz Latvijas pievienošanos eirozonai. Ja EK un ECB ekspertu atzinums būs Latvijai labvēlīgs, gala politiskais lēmums par Latvijas uzaicināšanu iestāties eirozonā būs jāpieņem Eiropas Padomei šā gada jūlijā.

Pašlaik Latvija ir vienīgā neeirozonas dalībvalsts, kas kvalificējās dalībai eirozonā ar 2014.gada janvāri. Sasniegtais progress ir vairāku faktoru mijiedarbības rezultāts: valdības īstenotās fiskālās un ekonomiskās stratēģijas rezultāts, labojot iepriekšējos gados pieļautās politikas nepilnības un radot pārliecību par Latviju kā uzticamu sadarbības partneri, informēja ministrijā.

Tāpat tiek uzsvērta Latvijas uzņēmēju spēja pielāgoties jaunajiem ekonomiskajiem apstākļiem un atjaunot konkurētspēju starptautiskajā arēnā, nodrošinot to, ka Latvija pašlaik ir straujāk augošā ekonomika ES, kā arī sabiedrības saprotošā attieksme un atbalsts valdības politiskajam kursam krīzes gados, kad tika pieņemti daudzi nepopulāri un tomēr nepieciešami lēmumi, lai spētu tikt galā ar ekonomiskajām grūtībām.

Kā ziņots, plānots, ka maijā, jūnijā EK un ECB iesniegs sagatavoto konverģences ziņojumu ECOFIN. Jūnijā eirozonas valstis iesniegs rekomendācijas ECOFIN par eiro ieviešanu Latvijā, tad ECOFIN pieņems lēmumu par nostāju attiecībā uz eiro ieviešanu Latvijā un tiks apstiprināts vēstules teksts nosūtīšanai uz Eiropadomi. Pēc tam Eiropadomē tiks pieņemts politisks lēmums, Eiropas Parlamenta Ekonomikas un monetārā komiteja (ECON) balsos par ziņojumu attiecībā uz lēmuma projektu par eiro ieviešanu Latvijā. Tad ES Padome paudīs politisku viedokli par atbalstu eirozonas paplašināšanai.

Jūlijā ECOFIN pieņems gala lēmumu par Latvijas dalību eirozonā.

Eiro ieviešanas Latvijā mērķa datums ir 2014.gada janvāris.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais