Valsts pārvaldes funkciju audits izmaksās 17 tūkstošus latu

Valsts kancelejas izsludinātajā iepirkumu konkursā par valsts pārvaldes funkciju audita veikšanu uzvarējis nodibinājums "Baltic Institute of Social Sciences", kas šo pētījumu veiks par 17 606 latiem, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Valsts kanceleja iepirkuma nolikumā skaidrojusi, ka valsts pārvaldē notiek virzība uz vienkāršu, pārskatāmu un efektīvu rīcībpolitikas plānošanas sistēmu, kas sekmēs valsts attīstību ilgtermiņā. Tāpēc ir nepieciešams identificēt zinātniski pamatotu un Latvijai piemērotu politikas novērtēšanas metodiku pielietošanai praksē un ir nepieciešams paraugnovērtējums.

Pētījuma veicējiem būs jānovērtē esošās plānošanas sistēmas efektivitāte un jāsniedz priekšlikumi attīstības plānošanas sistēmas pamatnostādņu izstrādei nākamajam plānošanas periodam. Otrs uzdevums būs piemērot Latvijas situācijai visatbilstošāko ārvalstīs izmantotu zinātniski pamatotu metodiku attīstības plānošanas dokumentu novērtēšanai jebkurā politikas nozarē, kā arī veikt vienas konkrētas politikas nozares paraugnovērtējumu.

Konkursa uzvarētājiem pētījuma laikā būs jānovērtē attīstības plānošanas dokumentu savstarpējā saskaņotība, mijiedarbība un visu līmeņu un veidu attīstības plānošanas dokumentu integrācija vienotā, hierarhiskā un saskaņotā sistēmā. Tāpat būs nepieciešams revidēt jau izstrādātos attīstības plānošanas dokumentus kādā konkrētā politikas nozarē un izvērtēt to aktualitāti un vietu attīstības plānošanas dokumentu hierarhijā.

Lai būtu iespējams īstenot pētījuma mērķim atbilstošu novērtējumu, ekspertiem būs jāapzina labās prakses piemēri un jāveic vairāku Eiropas Savienības dalībvalstu attīstības plānošanas sistēmu analīze, identificējot plānošanas sistēmu priekšrocības, attīstības gaitu, kā arī trūkumus. Lai novērtētu politikas plānošanas sistēmas darbības efektivitāti, būs jāveic ekspertu intervijas ar ministriju un centrālo valsts pārvaldes iestāžu pārstāvjiem, katrā no iestādēm intervējot vismaz divus ekspertus jautājumos par politikas plānošanu un stratēģisko vadību.

Valsts kanceleja noteikusi, ka pētījums ir jāīsteno divos posmos, kur pirmajā posmā notiks esošās attīstības plānošanas sistēmas novērtēšana, bet otrajā posmā būs jāidentificē un jāpiemēro Latvijas situācijai vispiemērotākā ārvalstīs izmantota zinātniski pamatota metodika attīstības plānošanas dokumentu novērtēšanai un jāveic paraugnovērtējums.

"Baltic Institute of Social Sciences" mājaslapā teikts, ka tā privāta bezpeļņas pētnieciska institūcija, kuras mērķis ir darboties plašākas sabiedrības labā, un tā galvenās aktivitātes ir saistītas ar sociālpolitisku pētījumu veikšanu. Galvenās pētnieciskās aktivitātes ir saistītas ar sabiedriskās politikas analīzi, etniskās uz sociālās integrācijas jautājumiem. Nodibinājums īsteno arī starptautiskus salīdzinošs pētījumus un veic sabiedrības informēšanas kampaņu analīzi un novērtēšanu.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais