LTV konkursa finālā arī Tjarve

© f64

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) apsolījusi pirmdien beidzot darīt zināmus deviņu cilvēku vārdus, kuri tās ieskatā ir cienīgi pretendēt uz trim Latvijas televīzijā vakantajiem valdes locekļu amatiem.

 Oficiāli – līdz tam viņi tiek turēti noslēpumā, tomēr daži labi iniciāļi politisko kuluāru sarunu dalībniekiem pasprukuši. Neatkarīgā jau rakstīja, ka diktēt toni sabiedriskajā medijā saposusies laikraksta Diena vecā komanda, kas tagad sapulcējusies zem proamerikāniskā žurnāla IR nosaukuma. Politisko saišu un simpātiju dēļ viņus dēvē arī par sorosistiem. Nule kļuvis zināms, ka televīzijas vadīšanai tiek posts arī Rolands Tjarve, kurš precējies ar žurnāla Ir galveno redaktori Nelliju Ločmeli. Taču vēl lielāku pikantumu šai ziņai piešķir fakts, ka R.Tjarve vienreiz jau vadīja LTV un pēc pamatīga finanšu skandāla tika izmests no tās. Tas notika pirms desmit gadiem. Kaut gan viņš pats un viņa aizstāvji toreiz runāja par politisku izrēķināšanos, tomēr tiesa visās instancēs atzina, ka uzraugošajai institūcijai bijis pamats viņu atbrīvot.

Toreizējā NEPLP priekštece Nacionālā radio un televīzijas padome uzskatīja, ka Rolands Tjarve pārkāpis likumus, pārdodot ētera reklāmas laikus par nepamatoti zemām cenām un garantējot svešas juridiskas personas – aģentūras Media Bridge – ņemtu līzingu.

Tagad Rolands Tjarve ir gatavs atgriezties. Kāpēc? To viņš Neatkarīgajai neatklāj: «Esmu nolēmis līdz pirmdienai neko nekomentēt.» Toties citi gan komentē. Piemēram, Ilmārs Šlāpins, kas uzraugošajā padomē atbildēja par situāciju Latvijas televīzijā. Viņš atzīst, ka toreiz balsoja par Rolanda Tjarves atbrīvošanu un tāpat rīkotos arī tagad: «Pierādījumi ļaunprātīgiem noziegumiem netika atrasti, tomēr tiesa atzina, ka padomei bijis pamats šādi lemt.» Attiecīgi arī pašlaik – Rolandam Tjarvem pieredze ir, taču ne likuma prasītā labā reputācija. Izskatās gan, ka reputācijas jautājums vairāk satrauc pieaicināto personāla atlases kompāniju Fontes nekā konkursa organizatorus. Komentējot faktu, ka kandidāts ar šādu vēsturi tiek devītniekā, Fontes vadītāja Inese Kamarūte paziņojusi, ka tas bijis NEPLP, nevis Fontes lēmums. Personāla speciālisti R. Tjarves reputāciju uzskata par nepietiekami augstu. Padomes priekšsēdis Ainārs Dimants savukārt atrunājas, ka izpratne par reputāciju katram var būt dažāda.

Viedokļu apšaudēs sava tiesa kritikas tiek arī personāla kompānijai. Vācu valodas tulks un kādreiz aktīvs sorosists Roberts Putnis arī grib vadīt televīziju, taču it kā nepietiekamas izglītības dēļ caurkritis jau pirmajā kārtā. Viņš ir vērsies Administratīvajā tiesā, kura ir lēmusi sākt lietas izskatīšanu. Savā pieteikumā viņš piesauca konkurentu – to skaitā R. Tjarves – zemo reputāciju un kritizēja NEPLP un Fontes organizēto slepenību kandidātu izvēlē. «Ja patiesībai atbilst baumas, ka bijusī a/s Diena personāldaļas vadītāja Inese Kamarūte (pašlaik personāla atlases uzņēmums Fontes) par 19 000 latu nodokļu maksātāju naudas starp deviņiem favorītiem ir atlasījusi divus citus bijušos Dienas un vēl trīs esošos un bijušos augsta līmeņa LTV darbiniekus, tad NEPLP klusēšana ir skaidrojama tikai un vienīgi kā bailes uzņemties atbildību par konkursa rezultātu.

Svarīgākais