Dombrovskis: Visi lēmumi par budžetu ir pieņemti

© f64

Visi lēmumi par nākamā gada valsts budžetu valdībā ir pieņemti un atlikuši tikai atsevišķi nelieli tehniski precizējumi, šodien žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

Valdības vadītājs uzsvēra, ka ir izdarīts viss, lai Saeima 1.decembrī lemtu par nākamā gada budžeta projektu.

Dombrovskis atzina, ka budžeta projekts tapis smagās sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem un koalīcijas partneriem, tomēr citas izvēles, neveikt budžeta konsolidāciju par 500 miljoniem latu, valdībai nav bijis.

Dombrovskis arī informēja, ka tehniskajā līmenī par šo nākamā gada budžeta projektu esot panākta vienošanās arī ar starptautiskajiem aizdevējiem. Tiesa, aizdevēju gala lēmums varētu būt zināms tikai pēc pārskata misijas ierašanās, kas plānota pēc budžeta pieņemšanas Saeimā.

Kā ziņots, valdība šodien vienojās izskatīšanai Saeimā 2.lasījumā kā budžetu pavadošo likumprojektu virzīt arī priekšlikumu par iedzīvotāju ienākuma nodokļa palielināšanu no 23% uz 26%. Tomēr valdība atteikusies no ieceres piemērot 25% uzņēmumu ienākuma nodokļa likmi tiem uzņēmumiem, kuru peļņa pārsniedz piecus miljonus latu, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis.

Šāds nodokļa palielinājums netiks virzīts, un visiem uzņēmumiem saglabāsies līdzšinējā likme - 15%.

Valdība šodien arī vienojusies piemērot 15% iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi spekulatīviem darījumiem ar nekustamo īpašumu, kā arī 10% likmi ienākumiem no dividendēm.

Rīt, 24.novembra sēdē, valdība vēl iecerējusi veikt tehniskus un precizējošus labojumus akcīzes nodokļa palielinājumam dabasgāzei, kā arī nekustamā īpašuma nodoklim. Tiek uzsvērts, ka iepriekš noteiktās nodokļa likmes dzīvojamai platībai netiks mainītas, tomēr iespējami atsevišķi izņēmumi attiecībā uz infrastruktūras objektiem.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Jūrmalas iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2000. gadā dzimušo Emīlu Ediju Soroku. Vīrietis 28. septembrī ap pulksten 15.50 kopā ar draugu devās uz Rīgu. Kopš tā brīža nav zināma viņa atrašanās vieta.

Svarīgākais