CVK mudina pirms pašvaldību vēlēšanām pievērst īpašu uzmanību deklarētajai dzīvesvietai

Pirms gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām balsstiesīgajiem iedzīvotājiem vajadzētu pievērst īpašu uzmanību deklarētajai dzīvesvietai, šodien preses konferencē uzsvēra Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) iedzīvotāju reģistra departamenta direktors Uldis Apsītis.

Cimdars galveno uzmanību pievērsa iedzīvotāju deklarēto dzīvesvietu nozīmei pašvaldību vēlēšanās. Viņš mudina iedzīvotājus, gatavojoties vēlēšanām, pievērst uzmanību diviem svarīgiem datumiem - 3.martam un 7.maijam. Atbilstoši likumam pašvaldību vēlēšanās iespējams balsot pašvaldībā, kurā ir vēlētāja deklarētā dzīvesvieta 90 dienas pirms vēlēšanu dienas, tātad līdz 3.martam iedzīvotājiem vēl ir iespējams deklarēt savu dzīvesvietu, lai balsotu atbilstošajā vēlēšanu apgabalā. Savukārt līdz 7.maijam vēlētāji var reģistrēt iecirkņa maiņu pēc nekustamā īpašuma piederības.

Tomēr jāatceras, ka reģistrēto vēlēšanu iecirkni būs atļauts mainīt tikai esošā vēlēšanu apgabala jeb pašvaldības robežās, norādīja Cimdars.

Kā liecina veiktās aptaujas, to, ka noteikti plāno vēlēšanās piedalīties, apgalvo 51,4% aptaujāto, savukārt 25,8% vēlētāju norāda, ka šāda iespēja ir vairāk ticama. Iedzīvotāji, kas nav paredzējuši piedalīties vēlēšanās, ir aptuveni 15%.

Ņemot vērā faktu, ka lielākā daļa iedzīvotāju ir paredzējuši piedalīties vēlēšanās, Cimdars aicina iedzīvotājus laikus pārbaudīt savu deklarēto dzīvesvietu. Iedzīvotājiem to ir iespējams izdarīt internetā portāla "www.latvija.lv" sadaļā "Mani dati iedzīvotāju reģistrā".

Lai reģistrētu iecirkņa maiņu, vēlētājam jāiesniedz iesniegums jebkurā pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestādē.

Lai iedzīvotājus informētu par to, kura iecirkņa sarakstā vēlētājs ir iekļauts, PMLP martā katram vēlētājam uz deklarētās dzīvesvietas adresi nosūtīs paziņojumu. Tādēļ iedzīvotāji tiek aicināti pievērst uzmanību, ja paziņojums netiek saņemts. Par paziņojumu nesaņemšanu būs iespējams ziņot internetā vai pa tālruni.

Apsītis norādīja, ka ir svarīgi atcerēties - ejot vēlēt, līdzi ir jābūt personu apliecinošam dokumentam. Tādēļ iedzīvotājiem laicīgi ir jāpārbauda, vai pases derīguma termiņš nebūs beidzies līdz 1.jūnijam.

Kārtējās Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanas notiks 1.jūnijā 119 vēlēšanu apgabalos - deviņās republikas pilsētās un 110 novados.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.