Dombrovskis: Ja koalīcijas līgumu sāk pārāk daudz staipīt, var nākties meklēt jaunu koalīciju

Ja koalīcijas līgumu sāk pārāk daudz staipīt, var nākties meklēt jaunu koalīciju, un apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) darbības rada šādu risku, šorīt Latvijas Radio sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

VL-TB/LNNK koalīcijas partneriem ir pieteikusi aicinājumu veikt katra ministra un arī valdības darba novērtējumu, pēc kura varētu notikt arī ministru nomaiņu. Premjers atzīmēja, ka VL-TB/LNNK aicinājums ir pirmais koalīcijas līguma grozījumu piedāvājums visu trīs viņa vadīto valdību laikā.

Premjers uzsvēra, ka nacionālā apvienība koalīcijas partneriem nav sniegusi skaidru atbildi par sava piedāvājuma mērķiem un motīviem - vai ar savu piedāvājumu viņi grib pārdalīt krēslus koalīcijā, vai kāda ministra slikta vērtējuma gadījumā šajā krēslā būtu jānāk VL-TB/LNNK ministram u.tml. Koalīcijas partneri tagad divu nedēļu laikā gaidīs konkrētākus priekšlikumus, lai 4.februārī to skatītu atkārtoti.

Dombrovskis pastāstīja, ka VL-TB/LNNK priekšlikums nācis kontekstā ar satiksmes ministra Aivja Roņa demisiju. Premjers uzskata, ka koalīcijas līgums nebūtu jāmaina un arī nākamais satiksmes ministrs jādeleģē "Vienotībai" kopā ar "olšteiniešiem", kuri ir uzņēmušies atbildību par šo nozari. Pašlaik abas puses sliecoties amatam piedāvāt "bezpartejisku profesionāli".

Ministru prezidents stāstīja, ka pašlaik nekāda ministru darba vērtēšana nenotiek un koalīcijas līgums paredz, ka par katru ministru atbildību uzņemas konkrēta partija. Ja ir šaubas par kāda konkrēta ministra varējumu, tad katrs gadījums būtu jāvērtē atsevišķi, uzsvēra politiķis, paužot aizdomas, ka tas tomēr neesot VL-TB/LNNK mērķis. Dombrovskim pēc koalīcijas sanāksmes neesot kļuvis īpaši skaidrs, vai pati nacionālā apvienība būtu gatava vērtēt savus ministrus, piemēram, apjomīgu kritiku saņēmušo kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi, taču viņš atminējās, ka VL-TB/LNNK savu ministri allaž ir kvēli aizstāvējusi.

Premjers tieši neatbildēja uz jautājumu, vai kāds no viņa valdības ministriem strādā tik slikti, ka šāds darba izvērtējums būtu jāveic.

Vaicāts par spriedzi valdošajā koalīcijā, Dombrovskis atzina, ka attiecības ir sarežģītas, tomēr politiskie spēki par visiem jautājumiem vienmēr esot spējuši vienoties. Tagad gan rodoties jautājums, vai VL-TB/LNNK ar saviem priekšlikumiem šo spriedzi nevairos.