KNAB jau saņem pirmos iesniegumus par iespējamu nelikumīgu aģitāciju

Lai arī līdz oficiālajam priekšvēlēšanu aģitācijas periodam atlicis aptuveni mēnesis, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) jau šobrīd saņemot iesniegumus par iespējamu nelikumīgu aģitāciju, aģentūrai LETA pastāstīja KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks.

Viņš arī solīja, ka KNAB darīšot visu iespējamo, lai fiksētu tos gadījumus, kad pašvaldības, iespējams, nelikumīgi izmanto administratīvos resursus priekšvēlēšanu cīņā.

"Mēs, protams, darīsim visu. Šogad mums ir paredzēti līdzekļi, lai veiktu monitoringu reģionālajos medijos, interneta vidē, radio un televīzijā. Pilnīgu monitoringu veiksim uz šīm vēlēšanām," uzsvēra Streļčenoks.

Lai arī oficiālais priekšvēlēšanu aģitācijas periods sāksies tikai 2.februārī, KNAB jau aptuveni reizi nedēļā šobrīd saņemot iesniegumus par iespējamu nelikumīgu aģitāciju. "Iesniegumi jau nāk un cilvēki informē par mēģinājumiem vēl neoficiālā priekšvēlēšanu periodā aģitēt. KNAB šo informāciju izvērtē atbilstoši normatīvo aktu prasībām," norādīja KNAB priekšnieks.

Streļčenoks nešaubās, ka, tuvojoties vēlēšanu dienai, sabiedrības iesniegumu skaits pieaugs.

Lai konstatētu iespējamās nelikumības priekšvēlēšanu cīņā, KNAB arī ir izveidots speciāls plāns, kurš tuvākajā laikā tiks apstiprināts.

Vai pašvaldības aktīvi nelikumīgi izmantos administratīvos resursus priekšvēlēšanu laikā, Streļčenoks prognozēs ir atturīgs. "Redzēsim. Jebkurā gadījumā birojs darīs visu, lai nelikumības fiksētu un vainīgos sodītu," viņš piebilda.

Jau ziņots, ka saistībā ar 1.jūnijā plānotajām pašvaldību vēlēšanām no 2.februāra līdz vēlēšanu dienai saskaņā ar likumu ir priekšvēlēšanu aģitācijas periods, kura laikā aģitācijas veikšana un aģitācijas materiālu izvietošana televīzijā un radio, preses izdevumos, internetā un publiskās vietās notiek atbilstoši likumā noteiktajai kārtībai.

KNAB vērš uzmanību, ka 1.janvārī stājās spēkā grozījumi Politisko organizāciju finansēšanas likumā, kas nosaka jaunus ierobežojumus attiecībā uz politisko partiju priekšvēlēšanu izdevumiem par reklāmas izvietošanu un labdarības pasākumu finansēšanu, sponsorēšanu. Minētajiem izdevumiem drīkst izlietot summu, kas nepārsniedz 18,56 santīmus uz katru vēlētāju iepriekšējās attiecīgās pašvaldības domes vēlēšanās.

Pašvaldību vēlēšanas notiks jūnijā.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais