Mikronodokli nevar samaksāt 13%

Labklājības ministrijas aplēses liecina, ka 48,9% mikrouzņēmuma nodokļa maksātāju 2011. gadu beiguši ar zaudējumiem, savukārt šā gada pirmajā pusgadā mikrouzņēmumu nodokļa kopējais parāds bija sasniedzis 1,40 miljonus latu. Nodoklis par smagu izrādījās 13% šā nodokļa maksātāju.

Neraugoties uz to, Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) aicina saglabāt mikrouzņēmumu nodokļa režīmu, jo tas atvieglojot uzņēmējdarbības uzsākšanu, saglabājot nodarbinātību un dodot iespēju uzņēmējiem atgriezties legālajā tirgū.

Mikrouzņēmuma nodokli (9% apmērā no uzņēmuma gada apgrozījuma) Latvijā ieviesa 2010. gada 1. septembrī. Saeimas budžeta, finanšu un nodokļu komisijā, izskatot informatīvo ziņojumu par mikrouzņēmumu nodokļa ieviešanas gaitu, izskanēja kritika – šā nodokļa ieviešana nav devusi gaidītos rezultātus. Savukārt LDDK ir pārliecināta, ka 21 948 reģistrētie šā nodokļa maksātāji, liecina par pretējo. «Mikrouzņēmumu nodokļa režīms ir bijis pieejams jaunajiem uzņēmējiem tikai vienu pilnu taksācijas periodu, kas nav pietiekami ilgs laiks, lai sāktu diskusijas par nodokļu likmes izmaiņām. Lai veiktu kvalitatīvu izvērtējumu, ir nepieciešams 3–5 gadu nodokļu režīma darbības periods. Tāpat viena konkrēta nodokļa izmaiņas nevar skatīt atrauti no visa darbaspēka nodokļu sloga kopumā. Mēs apzināmies, ka likums ir nepilnīgs, tāpēc rosinām priekšlikumu mikrouzņēmuma nodokļa režīma uzlabošanai,» uzsver LDDK viceprezidente Aiva Vīksna.

2011. gadā kā mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji reģistrējās 27%, bet 2012. gada 1. pusgadā – 24% no visiem jaunreģistrētajiem nodokļu maksātājiem. Viens no šādiem uzņēmumiem ir mācību un konsultatīvais centrs Mensarius, kura klienti – daļa mazo uzņēmumu – arī izmanto mikrouzņēmuma nodokļa priekšrocības. «Mikrouzņēmuma nodokļa režīmā strādājoši uzņēmumi ik ceturksni palielina apgrozījumu par 10–30%, kas liecina par to, ka šis nodokļu režīms kalpo par atbalstu tieši uzņēmējdarbības uzsākšanai un ceļam uz pilnvērtīgu dalību nodokļu maksāšanas režīmā. Mikrouzņēmumu nodoklis ir sevi attaisnojis un pilda tā sākotnējo mērķi,» atzina Mensarius valdes priekšsēdētāja Linda Miezīte

VID savukārt atgādina, ka saimnieciskās darbības veicēji līdz 17. decembrim var pieteikties VID mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja statusam vai atteikties no tā. Lai varētu maksāt mikrouzņēmuma nodokli, ir jāatbilst vairākiem kritērijiem, piemēram, apgrozījums kalendārajā gadā nepārsniedz 70 000 latu.

Svarīgākais